Pleme Mosuo: Kraljevstvo žena u kome muškarci nemaju nikakva prava

Pleme Mosuo živi u provinciji Junan u Kini i postoji više od dve hiljade godina, a ono što je specifično za ovo pleme je da su od početka negovali tradiciju i kulturu matrijarhata.

U ovom plemenu žene su te koje uvek donose odluke i koje su na čelu porodice. Svaka porodica se uglavnom sastoji od deset ili čak više članova i sva imovina je u rukama žena.

Ono što je specifično za ovo pleme je da praktikuju neku vrstu “otvorenog braka”, gde je ženama dozvoljeno da imaju koliko god ljubavnika hoće. One nisu vezane klasičnim brakom, već muškarci, koje Mosuo žena poželi, noću dolaze u njenu kuću, provedu noć s njom, a iz kuće moraju da odu pre nego što svane.

U njihovom jeziku ne postoji reč za muža ili oca.

Zanimljivo je da žena, kada ne želi više da viđa dotadašnjeg ljubavnika, ispred vrata stavi muške cipele kako bi dala do znanja da je mesto muškarca u njenom životu zauzeto.

Muškarci koji žive u ovom plemenu nemaju svoju imovinu i do kraja života žive u kući svoje majke.

Žena i muškarac mogu da budu i u dugogodišnjoj vezi, ali njihova imovina nikada neće biti zajednička jer je sve materijalno po pravilu u vlasništvu žena. Majke svoju imovinu nakon smrti retko ostavljaju sinovima, već samo ćerkama, mada je sinovima dozvoljeno da do kraja života žive u majčinoj kući.

Deca koja nastanu kao plod veze u ovom plemenu pripadaju isključivo majčinoj porodici, a očevi imaju minimalni kontakt sa decom. Najveći muški uzor toj deci je ujak, koji u društvu ima bolju poziciju od biološkog oca dece.

Devojčicama nije dozvoljeno da nose suknje do 13. godine, kada se zvanično “uvode u društvo” i tada od majke dobiju sobu u koju dovode ljubavnike. Žena nikada ne priča o intimnim stvarima u prisustvu muškarca jer je intima rezervisana samo za žene.

(superzena)

Check Also

Svaka sledeća generacija gora od prethodne, kako to zaustaviti?

Zašto niko u Srbiji ne govori o tome da nam je svaka generacija dece gora …