Iz NATO stigao odgovor Vučiću

NATO tvrdi da ostaje privržen očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da članice Alijanse sve odluke donose konsenzusom, pa i one o misiji Kfor.

Neimenovani zvaničnik NATO je, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će jedna velika sila uskoro zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, izjavio da NATO ostaje privržen stabilnosti Zapadnog Balkana i da članice Alijanse sve odluke uključujući i one koje se odnose na misiju Kfor, donose konsenzusom.

Predsednik Vučić juče je izjavio da jedna velika sila uskoro kreće sa zvaničnim zahtevom da se sa Kosova povuku Kfor i Misija UN (UNMIK), ocenjujući da bi to bila “apsolutna katastrofa” za Srbiju.

“Ne znam da li je neko svestan šta bi to značilo, jako me brine”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Jedan neimenovani zvaničnik NATO danas je za portal EURACTIV kratko komentarisao da je ta alijansa “dugi niz godina dala doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana i da ostaje posvećena regionu”.

“Naša misija Kfor utemeljena je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. kako bi obezbedila sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Sve odluke u NATO, uključujući i one koje se odnose na Kfor, donosi konsenzusom svih 30 saveznica”, naglasio je taj zvaničnik.

Vučić je juče rekao da su podaci o tome da će biti pokrenut zahtev za povlačenje Kfora obaveštajne prirode, da su dobijeni iz zvaničnih izvora, ali da ne može ništa više o tome da kaže. On je rekao da će zamoliti generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da založi svoj uticaj u zapadnoj alijansi da se to ne desi.

Naveo je će se sa Stoltenbergom sresti sledeće nedelje u Briselu, posle samita Brdo-Brioni, koji se održava 17. maja na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Vučić je rekao i da vlasti na Kosovu za, kako je rekao “prištinsku vojsku” planiraju izdvajanja od sto miliona evra godišnje, i da se to ne može porediti sa onim što se izdvaja za Vojsku Srbije. “To ne treba da nas plaši, naše je da čuvamo mir, da imamo snažnu armiju”, rekao je Vučić.

Šta kažu iz Unmika

Za izmene i dopune mandata Privremene civilne administracije Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu neophodna je odluka Saveta bezbednosti, izjavila je danas portparol Unmika Sanam Dolatšahi za Radio Slobodna Evropa.

“Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti utvrđuje mandat međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na Kosovu i, kao takva, svako prilagođavanje misije zahteva odluku Saveta bezbednosti”, navela je Dolatšahi za RSE.

(tanjug)

Check Also

Bela kuća: Svi lovci F-16 prebačeni u Kijev biće raspoređeni na teritoriji Ukrajine, ne u inostranstvu!

Bela kuća je stavila tačku, na spor oko lokacija lovaca F-16 koji se prebacuju u …