Zapad jačanje Srbije shvata kao provokaciju

Svaki veći pritisak gurnuo bi našu zemlju više ka Kini i Rusiji, nismo više u situaciji da imamo jednu stranu sveta kojoj moramo da se klanjamo, kaže Dragomir Anđelković

Sponzori i lobisti takozvanog Kosova ponovo nastupaju sve ofanzivnije. Umesto prosperitetnog i nezavisnog faktora, kako južnu srpsku pokrajinu vidi Danijel Server, Kosovo je postalo crna rupa Evrope iz koje svi žele da pobegnu, dok Srbija jača svoj ugled i poziciju u svetu, zahvaljujući politici neutralnosti.

Da bi sakrili stvarno stanje na Kosmetu od svoje javnosti, poslednjih nekoliko dana iz Amerike i Nemačke stižu, reklo bi se, sinhronizovani napadi na Beograd.

Od Srbije i njenog državnog rukovodstva bezuslovno se traži da prizna Prištinu pod izgovorom da se prihvati realnost. Međutim, isti aršin nemaju kada je reč o Republici Srpskoj.

Osim pritisaka spolja, godinama već traju i otvoreni napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, koji stižu sa domaćih portala. Da se, uprkos pandemiji korone, mogu očekivati pritisci i ucene, Vučić je najavio 23. februara ove godine, kada je posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke rekao da je pred Srbijom „težak period” u kom će biti izložena „svim mogućim pritiscima, kampanjama i neistinama”.

„Važno je da razumemo težinu pozicije u kojoj smo posebno sad posle promene u američkoj administraciji. Može se očekivati koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispunimo zahteve oko, kako Vašington neskriveno kaže, priznanja Kosova, dok će EU koristiti nešto drugačiji rečnik, ali će ići ka istom cilju”, kazao je predsednik i upozorio da će zbog ekonomskog rasta Srbija biti proglašena za hegemona.

Skoro dva meseca kasnije profesor na vašingtonskom Univerzitetu „Džon Hopkins” Danijel Server rekao je da Vučić „sprovođenjem kampanje u Crnoj Gori, BiH i na Kosovu” pokušava da izgradi veliku Srbiju”.

Da bi zaštitio Prištinu zbog toga što nije sprovela svoju obavezu iz Briselskog sporazuma i formirala Zajednicu srpskih opština, Server je otišao korak dalje i naglasio da bi Albanci trebalo da traže recipročni mehanizam od Srbije za eventualno formiranje ZSO. Navodi da Bajdenova administracija treba da pomogne Prištini tako što bi ubedila Rusiju da dozvoli članstvo Kosovu u UN.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović za „Politiku” kaže da se sve što je rekao Server nadovezuje na ono što je najavila u svojoj strategiji Bajdenova administracija – da će sve pokušavati da rešavaju po starim obrascima.

„Server ne zna da je odavno na sceni multipolarni svet i da Amerika više nije jedina supersila. Prosto je neverovatno s koliko pogleda iz prošlosti koji nemaju veze sa sadašnjosti nastupaju ti analitičari poput njega. Prosto je neverovatno kako za proteklih 20 godina nisu ništa novo smislili i ponovo pričaju o stvaranju ’velike Srbije’ koju samo oni vide”, kaže Jovanović.

Serverove optužbe da predsednik Vučić pokušava da izgradi „veliku Srbiju” bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović ocenjuje kao veliko nezadovoljstvo i frustraciju onih koji su Srbima činili zlo kada su bili na vlasti i žao im je što ne mogu ponovo nešto loše da nam urade.

„Srbija je danas u potpuno drugačijem položaju i to svako može da vidi. Umesto ovih Serverovih navoda, treba očekivati da Amerika uspostavi oblike saradnje s takvom Srbijom, vodeći računa i o našim nacionalnim interesima”, kaže za naš list Jovanović.

Navodi da je Metju Palmer pre nekoliko dana govorio sasvim drugu priču. „Palmer je sadašnji zvaničnik Amerike, koji je u razgovoru s Vučićem pohvalio inicijative Srbije da pomogne susednim državama donacijama vakcine i vrlo pohvalno se izrazio o inicijativi ’mali šengen’ i jačanju ekonomske saradnje u regionu”, kaže Vladislav Jovanović, ali dodaje da se neki drugi u Evropi ne mogu pomiriti s jačanjem Srbije.

Pre nekoliko dana je nemačka analitičarka i, kako su neki portali naveli, poznavalac balkanskih prilika Johana Dajmel izjavila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada uspevao da maše zastavom EU, tvrdeći da se zalaže za integracije.

„S novom metodologijom procesa proširenja EU, u kojoj su vladavina prava i reforme povezane s finansijskom pomoći EU, Vučiću bi uskoro mogla da svanu teška vremena jer Kina i Rusija sigurno nisu alternative Evropskoj uniji”, rekla je Johana Dajmel za Glas Amerike.

Navodi da Rusija Srbiji u oblasti spoljne politike nudi podršku, posebno u Savetu bezbednosti UN – i predstavlja pogodnost u pregovorima s Briselom i Vašingtonom, dok Kina donosi brzi novac i „infrastrukturu za nadzorne sisteme koji odgovaraju autokrati Vučiću”. S druge strane, sve to doprinosi značajnom gubitku imidža EU, kako zbog trenutne situacije s vakcinama, tako i u vezi s proširenjem EU, smatra Dajmelova.

Komentarišući navode Dajmelove da Vučiću predstoje teški dani, analitičar Dragomir Anđelković za „Politiku” navodi da će uvek biti onih koji će pokušati da nas zaplaše i to što sada dolazi iz Nemačke nije neočekivano jer nas Berlin pritiska po pitanju rešavanja statusa Kosova.

„Sve su to pretnje praznom puškom jer se svet prilično izmenio. Svaki veći pritisak na Srbiju gurnuo bi našu zemlju više ka Kini i Rusiji. Nismo više u situaciji da imamo jednu stranu sveta kojoj moramo da se klanjamo.

Promenio se geopolitički kontekst i u tom smislu treba da reaguje na taj način, ali i mi sami moramo da budemo jasni. Moramo da stavimo do znanja na šta smo spremni, a na šta nismo kada je reč o Kosovu. Moramo da formiramo ofanzivnu strategiju, a zašto bismo mi tolerisali Briselski sporazum ako to ne radi druga strana”, zaključuje Dragomir Anđelković.

Vlast da ponudi platformu za KiM i RS

Dok se približavaju predsednički izbori u Srbiji, sve je više natpisa na opozicionim portalima gde se spekuliše s raznim mahom neutemeljenim teorijama, po kojima je verovatno najzastupljenija da je Zapad postavio Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost Kosova, ali da je sada odlučio da mu uskrati podršku.

Komentarišući ove navode, Dragomir Anđelković navodi da je to sve bez ikakvog osnova. Kaže da bi na srpskoj političkoj sceni trebalo insistirati na konsenzusu u vezi s ključnim nacionalnim pitanjima. Ističe da bi taj korak morala da napravi vlast i da ponudi platformu za Kosovo i Republiku Srpsku.

Dodaje da treba jasno staviti do znanja da nećemo priznati Kosovo niti prihvatiti da dajemo nove ustupke. „To nikako ne sme da bude pitanje za političke podele. Uvek će biti portala koji zagovaraju stvari koje nisu u nacionalnom interesu i uvek će biti pokušaja da se stvari politizuju iz vlasti ili opozicije”, kaže Anđelković.

Server bi da se „Putin ubica” saglasi s jačanjem NATO

Koliko Danijel Server nema kontakata sa stvarnim životom svedoči i to da je od sadašnje američke administracije zatražio da od Rusije zahteva da omogući da Kosovo uđe u UN, i to u momentu kada je Bajden optužio Putina da je ubica.

Predsednik Rusije je odgovorio Bajdenu da gleda sebe u ogledalu kada govori o drugima. Zbog ovih optužbi bez dokaza Moskva je povukla svog ambasadora iz Vašingtona, što se odavno nije dogodilo.

Zamenik predsedavajućeg gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov rekao je da su Bajdenovi komentari neprihvatljivi i da će neizbežno dovesti do pogoršanja ionako loših veza. „Ova vrsta ocena nije dozvoljena državniku tog ranga. Takve izjave nisu prihvatljive ni pod kojim okolnostima”, naglasio je Kosačov.

(politika.rs)

Check Also

Kada ti avion, koji se zove Šah-mat leti iznad glave, možda bi trebalo da se zapitaš, ko je pobedio, a ko izgubio!? – VIDEO

Jedan od ruskih, glavnih problema tokom specijalne operacije u Ukrajini bio je to, što ruske …