ZEMUNAC PRETI NARODU: Pazite šta pričate o vakcinama, možete dobiti 5 GODINA ROBIJE

Lončar je u četvrtak u parlamentu predložio da se u medijima i na društvenim mrežama u Srbiji uvede zabrana emitovanja poruka protiv vakcinacije

Ko širi lažne vesti o vakcinama i vakcinaciji, ići će u zatvor, čak i do pet godina. Ministarka pravde Maja Popović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavili su obračun sa antivakserima i oštru reakciju državnih organa prema svima koji pronose lažne vesti.

Oboje su se pozvali na Krivični zakonik, a on u članu 343 predviđa da onaj ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

Ako je delo učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

Lončar je u četvrtak u parlamentu predložio da se u medijima i na društvenim mrežama u Srbiji uvede zabrana emitovanja poruka protiv vakcinacije.

– Antivakserima ne treba davati prostora u medijima i na društvenim mrežama jer ne postoji nijedan dokaz koji bi potkrepio da se ljudi ne vakcinišu protiv korona virusa. Ne postoji nijedan dokaz da vakcina škodi, imate milion i jednu činjenicu za vakcinu, da spasava živote, da poboljšava zdravlje, da sprečava prenošenje virusa, a za ovo što rade antivakseri nemate nijednu činjenicu, nijedan dokaz – naveo je Lončar i poručio:

– Nisam stručnjak za društvene mreže, ali sam video da su takve zabrane već uveli ili najavili na Guglu i Tviteru. LJudi, samo se držite činjenica i vakcinišite se.

Ministarka pravde Maja Popović se nadovezala, rekavši da će apelovati na tužilaštvo da reaguje na širenje lažnih vesti i panike u vezi s vakcinacijom.

– Širenje lažnih vesti je krivično delo i na nama je da postupamo po zakonu. Na nadležnim tužilaštvima je da reaguju na lažne vesti i na sve što se u tom smislu događa na društvenim mrežama, pa i u medijima – rekla je ministarka, prenosi Republika.rs.

Još ranije je Udruženje sudija i tužilaca Srbije, na čijem je Nenad Stefanović čelu, upozorilo da iznošenje lažnih vesti kojima se izaziva panika i otežava sprovođenje mera u borbi protiv koronavirusa predstavlja krivično delo.

– Ukazujemo na krivičnu odgovornost lica koja iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazovu paniku, odnosno na taj način osujete ili znatno otežaju sprovođenje odluka i mera državnih organa, naročito putem sredstava javnog informisanja ili društvenih mreža – navelo je ovo udruženje.

Alo.rs/Espreso

Check Also

Severna Koreja izvodi prvu kombinovanu taktičku vežbu koja simulira nuklearni protivnapad!

Severna Koreja je 22. aprila izvela prvu kombinovanu taktičku vežbu koja simulira nuklearni kontranapad, uz …