NOVI DETALJI SRPSKE BEDE – Pričao je sa Mirom 45 minuta, pa se predao: Toma Fila otkrio nove detalje drame tokom hapšenja Miloševića

Slobodan Milošević priveden je u noći između 31. marta i 01. aprila 2001. godine, pre tačno 20 godina. Privođenje je započeto 30. marta, a okončano je posle dva dana i sedmočasovnih pregovora u predaji.

Ipak, i dalje postoje brojne kontroverze koje prate ovaj slučaj. Miloševićev advokat Toma Fila ispričao je da je bivši predsednik SR Jugoslavije najpre na spratu porodične kuće obavio poverljiv razgovor sa suprugom Mirjanom Marković, koji je trajao 45 minuta.

Otišli su u spavaću sobu, ostali 45 minuta u razgovoru, dok smo Čedomir Jovanović i ja čekali dole. Oni su se nešto dogovorili, sišli dole i nakon toga Milošević se predao i otišao u zatvor. Tamo su ga dočekali vikom i uzvicima “Stavite ga u podrum, strpajte ga dole”. To su bili okupljeni telohranitelji nove vlasti, isti oni koji su do juče klicali i podržavali Miloševića – kaže advokat Toma Fila.

Toma Fila tvrdi da je Milošević sa novom vlašću sklopio dogovor, koji su potpisali tadašnji premijer Zoran Đinđić, predsednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica i predsednik Srbije Milan Milutinović.

Potpisali su dokument u kojem tvrde da neće uhapsiti Miloševića, da ga neće isporučiti Hagu i da će njegova porodica i imovina biti sigurna. Sve to je prekršeno, prevarili su Miloševića.

On nije znao šta mu se sprema i rekao je da veruje Banetu Ivkoviću. Ja sam mu rekao da taj dogovor može da važi jedan dan, ali da više od toga ne može da im veruje. Ipak, on više nije imao drugog izbora – kaže advokat Toma Fila.

U hapšenju tadašnjeg predsednika učestvovali su Čedomir Jovanović, Milorad Bracanović i Milorad Ulemek Legija. Pod opsadom policije, novinara i demonstranata, porodica Milošević i njihovi prijatelji i saradnici, nalazili su se u vili Mir na Dedinju, bez ikakve kontrole nad situacijom.

Milošević je bio miran, to nije bio čovek koji se plaši. Nije tačno da je Mira Marković plakala. Marko Milošević je otišao u Rusiju i takođe nije tačno da mu je tada dato milion i 200 hiljada maraka za to.

U vili na Dedinju su nakon Miloševićevog hapšenja privremeno ostale njegova supruga Mira i ćerka Marija.Tadašnje vlasti Srbije odlučile su da izruče Miloševića u Hag na Vidovdan, iste godine. Milošević je 2006. godine preminuo u pritvorskoj jedinici Ševeningena, ne dočekavši kraj sudskog procesa.

(Mondo)

Check Also

Snimljen NLO, koji leti pored komercijalnog aviona! – VIDEO

Video prikazuje NLO koji leti pored aviona iz komercijalnog leta. Zamislite da ste u avionu …