Ukrajina će možda morati da napravi kompromis sa Rusijom!

Ukrajina će možda, na kraju morati da pristane, na neku vrstu kompromisa sa Rusijom, kako bi okončala sukob, rekao je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

U intervjuu Bi-Bi-Siju objavljenom u subotu, šef NATO-a je ponovio da Zapad mora dugoročno podržati Ukrajinu, „čak i ako verujemo i nadamo se da će se rat završiti u bliskoj budućnosti“…

On je dodao da zapadne zemlje treba da ulažu u odbrambene sposobnosti Kijeva, kako bi bio otporniji u slučaju budućih neprijateljstava.

Istovremeno je signalizirao da je na Ukrajini da izabere kada i pod kojim uslovima će tražiti mir sa Rusijom.

„Na kraju krajeva, Ukrajina mora da odluči koje kompromise je spremna da napravi“, rekao je Stoltenberg i dodao da je uloga Zapada bila da pomogne Kijevu da dođe do pregovaračke pozicije koja bi mogla da proizvede „prihvatljiv rezultat“.

Stoltenberg je, međutim, naglasio da ne gura Kijev, na bilo kakve ustupke, dodajući da se „pravi mir“ može postići, samo pobedom Ukrajine.

Ranije ove nedelje, šef NATO-a je snažno argumentovao dugoročnu podršku Kijevu, pozivajući članice bloka da se „manje oslanjaju, na dobrovoljne priloge, a više na obaveze prema NATO-u“.

Prema nekoliko izveštaja, Stoltenberg je predložio 100 milijardi evra (107 milijardi dolara) petogodišnji paket vojne pomoći Ukrajini.

Kako se izveštava, sada se razgovara o tačnim detaljima inicijative.

Tokom čitavog sukoba, Rusija je tvrdila da je otvorena za razgovore sa Ukrajinom.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zabranio je bilo kakve razgovore sa aktuelnim rukovodstvom u Moskvi, nakon što su četiri bivše ukrajinske teritorije velikom većinom glasale da se pridruže Rusiji, na jesen 2022.

Ukrajinski lider je predložio „formulu mira“ u deset tačaka, zahtevajući da Moskva povuče svoje trupe sa teritorije koju Kijev tvrdi kao svoju, kao i da uspostavi tribunal za krivično gonjenje ruskih zvaničnika za navodne ratne zločine.

Moskva je tu inicijativu odbacila kao „odvojenu, od stvarnosti“.

U intervjuu za Politico u subotu, šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak rekao je da će se Ukrajinci, iako umorni od sukoba, žestoko suprotstaviti svakom kompromisu sa Rusijom.

Međutim, prošlog meseca Zelenski je sugerisao da povratak ukrajinskim granicama iz 1991., više nije preduslov za pregovore sa Rusijom.

Međutim, on je i dalje insistirao da Kijev mora da povrati teritoriju koju je izgubio, od Moskve 2022. godine.

Moskva je saopštila da Ukrajina mora da uzme u obzir činjenicu da su se njene granice drastično promenile, od početka neprijateljstava.

Borba.Info

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …