NATO vežba “Defender Europe 2021” je priprema za rat s Rusijom

NATO savez sprema se za najveću vojnu vežbu od vremena hladnog rata pod nazivom Defender Europe 2021., koja se treba održati u maju  i junu.

Kao takva, naravno, prije svega pobuđuje interes Rusije s obzirom na sadašnje vrlo opterećujuće odnose koje ta zemlja ima sa Zapadom u cjelini, prije svega sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom, kao i s istočnim članicama EU.

Jednako tako i ruske strateške vojne vježbe na zapadnim granicama Ruske Federacije NATO savez redovito prati s velikom pozornošću. Sve je to i normalno i razumljivo dok je god međusobna retorika u nekim razumnim okvirima snošljivosti, jer i ona itekako utječe na ukupnu kvalitetu odnosa Zapad-Rusija.

Međutim „ulje na vatru“, tih, ionako loših odnosa dolila je najnovija izjava Oleksija Arestoviča, predstavnika Ukrajine u Trilateralnoj kontaktnoj skupini (TCG) o Donbasu.

On je, govoreći u eteru televizije UKRLife., izjavio kako je Sjevernoatlantski savez već počeo okupljati snage, a da je svrha spomenutih vojnih vježbi priprema za rat s Rusijom.

Njegove riječi, naravno, nisu ostale bez političkog i medijskog odjeka u Rusiji, tim više što su u spomenutu vježbu kao zemlje partneri uključene i Gruzija, Moldavija i Ukrajina – dakle, redom bivše republike prije 30 godina propalog SSSR-a koje Moskva smatra posebnom zonom svog interesa – prije svega iz sigurnosnih a ne političkih razloga.

Posljednjih dana SAD i NATO savez izjavili su kako će „u slučaju ruske agresije“ podržati Ukrajinu, i ta izjava sada dominira ukrajinskim medijskim prostorom.

Naravno, pritom je vrlo važno shvatiti kako ni Washington ni sjedište NATO-a u Bruxellesu nisu kazali kako bi oni u tom slučaju neposredno zaratili s Rusijom, i to bi Kijev morao imati na umu u smislu ne pokretanja rizičnih akcija u Donbassu sa svoje strane. Jer jedno je pružati nekome potporu, pa makar i onu koja se odnosi na isporuke naoružanja, a posve drugo zajednički sudjelovati u vojnim operacijama.

Naime, Ukrajina nije članica NATO saveza i time ne podliježe čuvenom 5. članku njegova statuta koji govori o tome da napad na jednu članicu saveza predstavlja ujedno i napad na sve druge.

(geopolitika.news)

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …