The National Interest: SAD zabrinute što na Paradi pobede, nisu primetili rusko hipersonično oružje! – VIDEO

Rusija svake godine održava Paradu pobede na moskovskom Crvenom trgu, a na Zapadu se takvi marševi vide kao demonstracija ruske vojne moći.

To se navodi u publikaciji američkog izdanja The National Interest.

Ukupno je u paradi učestvovalo više od dvanaest hiljada vojnika, 190 jedinica vojne i specijalne opreme, 76 aviona i helikoptera, navodi ruska novinska agencija TASS.

„Naravno, parada je uključivala istorijske tenkove kao što je T-34 koji su putovali na front da odaju počast svojim prošlim dostignućima, ali ono što može biti najupečatljivije u paradi je izbor novih, ultramodernih platformi koje su Rusi izložili”, Piše autor publikacije Chris Osborne.

Dok su oklopna vozila uključivala klasično borbeno vozilo pešadije BMP-2 i BMP-3 i moderno borbeno vozilo Kurganets-25, avione Su-35 i, naravno, PVO sisteme S-400, najznačajniji elementi parade bile su nove ruske platforme poput lovca Su-57 i tenka T-14 Armata.

Mehanizovana parada takođe je uključivala taktičke rakete Iskander-M, raketne sisteme sa više lansirnih raketa Tornado-S, samohodne haubice Msta-S i razne artiljerijske sisteme, a povorku su završili raketni bacači Iars.

Zemaljsku paradu pratila je vazdušna formacija borbenih aviona, lovaca Su-35 i Su-57, bombardera Tu-160 i nekoliko helikoptera, uključujući vojno-transportne helikoptere Mi-26, Mi-8 i jurišne avione Mi-35.

Iako Rusija još uvek ima popriličnu količinu hladnoratovske tehnologije, posebno oklopnih vozila, koja su verovatno znatno nadograđena, neke od njenih modernih platformi ostaju misteriozne za Pentagon.

„Koliko je zastrašujuća Armata? Da li je zaista važno ako ih nema baš mnogo?

Da li se lovac Su-57 takmiči sa američkim avionima pete generacije u bilo kom svojstvu?

Nije potpuno jasno “, napisao je Chris Osborne.

Međutim, prema njegovom mišljenju, najzanimljivije je to što parada nije pokazala hipersonično oružje koje je Rusija tako oduševljeno reklamirala.

Osborne smatra da bi ova činjenica trebala zabrinjavati, jer je hipersonično oružje glavni problem svakog odbrambenog sistema.

Borba.Info

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …