POKRENUT FRONTALNI NAPAD NA SALVINIJA: “Idem li na suđenje za ovo, za odbranu svoje zemlje?

“Idem li na suđenje za ovo, za odbranu svoje zemlje?

Oglasio se Mateo Salvini nakon što je odlučeno da mu se sudi što je 2019. godine odbio da pusti španski brod sa kriminalnim migranatima u italijansku luku.

“Odbrana otadžbine je sveta dužnost građanina“, kaže Salvini pozivajući se na Člana 52 Ustava.

“Idem li na suđenje za ovo, za odbranu svoje zemlje? Idem tamo uzdignute glave, čak i u vaše ime. Italija na prvom mestu. Uvek”, navodi on.

Podsetimo, sudija za prethodni postupak odlučio je da se Mateu Salviniju sudi što je 2019. godine odbio da pusti španski brod pun ilegalnih migranata u italijansku luku.

Ljudi su danima bili zadržani na moru.

AP prenosi da je Salvini, lider stranke Liga, bio prisutan na pripremnom ročištu na kome je odlučeno da suđenje počne 15.septembra u Palermu, a na Tviteru je poručio da je siguran da je postupio ispravno po italijanskom zakonu, braneći bezbednost i dostojanstvo zemlje odbijanjem ulaska za brod španske NVO organizacije „Open Arms“.

Tužioci u Palermu optužili su Salvinija za navodnu otmicu, jer je migrante u avgustu 2019. danima držao na moru u blizini obale Lampeduze, da bi na na kraju, nakon 19 dana, za 83 migranta na brodu bilo dozvoljeno da se iskrcaju na ostrvu.

Salvini je takođe pod istragom zbog još jednog sličnog slučaja sa migrantima kada je odbio da italijanski brod obalske straže „Gregoreti“ pusti u pristanište u leto 2019. godine, a tužilac u tom slučaju preporučio je prošle nedelje da se Salviniju ne sudi, uz obrazloženje da je sprovodio vladinu politiku kada je 116 migranata pet dana držao na moru.

Tanjug

Check Also

„Rusi plaćaju bolje“: Tankeri sa naftom idu u Rusiju!

Transport nafte između SAD i Evrope preko Atlantika i Mediterana postaje sve skuplji, kako sve …