UN upozoravaju na „samoubilačke“ napade na nuklearnu elektranu Zaporožje!

Generalni sekretar je upozorio da objekat mora da postane “čisto civilna infrastruktura”, kako bi se osigurala bezbednost tog područja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je podršku misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom ali je rekao da se putovanje može desiti samo ako Moskva i Kijev mogu da se dogovore o uslovima.

Obraćajući se novinarima u Lavovu u četvrtak, Gutereš je rekao da su UN bile u bliskom kontaktu sa IAEA i utvrdio da „u Ukrajini imamo logistički i bezbednosni kapacitet“ da podržimo misiju u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je rekao da će poseta biti „iz Kijeva“ i samo „pod uslovom da se Rusija i Ukrajina slože“.

Ruske snage su poslednjih nedelja optužile Ukrajinu da je u nekoliko navrata namerno granatirala objekat, dok je Kijev optužio Rusiju za napad na fabriku.

Objekat ostaje pod ruskom kontrolom, iako njime upravlja ukrajinsko osoblje.

Gutereš, koji je ranije pozvao na demilitarizaciju te oblasti, insistirao je da je “hitno potreban” sporazum da se Zaporožje uspostavi, kao “čisto civilna infrastruktura”, kako bi se osigurala bezbednost fabrike.

„Zdrav razum mora prevladati, kako bi se izbegle bilo kakve radnje, koje bi mogle ugroziti fizički integritet, sigurnost ili sigurnost nuklearne elektrane“, rekao je šef UN, dodajući da se objekat „ne sme koristiti, kao deo bilo kakve vojne operacije“.

Moskva, koja je više puta pozivala na misiju IAEA u elektranu, rekla je da su pozivi UN da se potpuno demilitarizuje područje oko postrojenja neprihvatljivi, navodeći ono, što je nazvala provokacijama iz Kijeva.

Demilitarizacija tog područja učinila bi ga ranjivijim za ukrajinske nacionalističke grupe, izjavio je u četvrtak zamenik portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev.

Ministarstvo odbrane Rusije upozorilo je da Ukrajina planira provokaciju na tom mestu u petak, kako bi se poklopila sa Guteresovom posetom, kako bi optužila Rusiju da rizikuje nuklearnu katastrofu.

Ranije ove nedelje, francuski predsednik Emanuel Makron takođe je izrazio podršku misiji IAEA, koja putuje u Ukrajinu, rekavši da bi to trebalo da se dogodi „što je pre moguće“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

SAD planiraju da iskoriste Ilijana Moska u vojne svrhe, u svemiru!

Ministarstvo odbrane i svemirske snage SAD planiraju da objave strategiju za korišćenje privatnih kompanija za …