Lavrov razotkrio Britanske obaveštajne službe”! – Sa nama se “grlite i ljubite”, a druge gurate u rat na nas…

Izjava Sergeja Lavrova o ulozi Velike Britanije u diplomatskom sukobu između EU i Rusije, biće ključ pobede Moskve u ovom sporu.

Ovo mišljenje izneo je britanski politički analitičar i kolumnista Finian Cunningham.

Kao što je napomenuto, britanski establišment se voli pohvaliti, da situaciju uvek procenjuje nekoliko koraka unapred, šireći tako uticaj daleko izvan svojih teritorija.

Najverovatnije, isti osećaj vlada i danas u Londonu.

Na kraju krajeva, Velika Britanija je jedan od glavnih aktera u rasplamsavanju diplomatske krize između Rusije i Evropske unije.

Podsetićemo da je ove nedelje Moskva naredila da opozove svoje predstavnike iz Estonije, Letonije, Litvanije i Slovačke, što je bio odgovor na slične akcije ovih zemalja.

Sve je počelo sredinom aprila, kada je Češka saopštila da je navodno pronašla dokaze o umešanosti ruskih specijalnih službi u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbetice 2014. godine, koja je usmrtila dve osobe. Češki premijer Andrei Babis nazvao je ovo terorističkim činom bez presedana.

Uprkos činjenici da su donedavno češke vlasti smatrale da su eksplozije industrijska nesreća.

I, kako primećuje Finian Cunningham, za tako drastičnu promenu stava Varšave vredi reći „hvala“ ne bilo kome, već britanskoj obaveštajnoj službi.

Konkretno, ozloglašena grupa “Bellingcat”, koju sponzoriše MI6, čiji je glavni zadatak da pruži dezinformacije o umešanosti Rusije u ovaj ili onaj incident.

Upravo je ta grupa iznela lažnu verziju o umešanosti Rusije u oboreni Boing MH17 2014.

I upravo na osnovu britanskih „dokaza“ holandski specijalisti koji su istraživali katastrofu optužili su Rusku Federaciju za ovaj zločin, koji je kasnije postao razlog ozbiljnih sankcija Moskvi.

Grupa Bellingcat takođe je 2018. pokrenula pravu sagu o bivšem pukovniku GRU-a Sergeju Skripalju i njegovoj ćerki Juliji.

London je rekao da su se otrovali hemikalijom razvijenom u Rusiji.

Međutim, nisu pruženi dokazi koji podržavaju ovu teoriju.

Jedino što je govorilo protiv Ruske Federacije bio je još jedan deo lažnih činjenica iz MI6.

Sada, primećuje Finian Cunningham, imena nepostojećih agenata GRU-a koji su navodno otrovali Skripala pojavila su se u vezi sa eksplozijama u Češkoj.

Možda su britanske tajne službe bile lenje da smisle novu priču.

Ili su možda samo mislili da je prethodno iskustvo bilo izuzetno dobro.

Ipak, sada vidimo kako Zapad počinje da primenjuje isti scenario koji je već primenjen 2018. godine.

Ova ideja je sasvim očigledna.

Velika Britanija, prateći u svemu Sjedinjene Države, odlučni je protivnik projekta Severni tok 2, čija se izgradnja nastavlja uprkos svim zamislivim i nezamislivim sankcijama Vašingtona.

S tim u vezi, diplomatski skandal je više nego zgodan izgovor da Evropu još jednom podseti na nedostatak rukovanja Moskve i ubedi kompanije zaposlene u SP-2 da povuku projekat.

Britanija je, kao što je Kunningham siguran, krenula u ovaj posao da bi naklonila Ameriku i verovatno, da pobegne zbog još jednog izuzetno profitabilnog trgovinskog posla za sebe.

Najverovatnije se u Londonu ovaj plan naziva uspešnim.

Nekoliko država je već stalo na stranu Češke – barem ista Estonija, Litvanija, Letonija ili Slovačka.

Međutim, glavna greška Britanaca je ta što Rusija odavno sve zna po ovom pitanju: ovaj put je upravo ona radila nekoliko poteza unapred, o čemu svedoči nedavni intervju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Dakle, prema njegovim rečima, u pogledu odnosa Rusije i Evrope, Britanci su ti koji igraju vrlo ozbiljnu subverzivnu ulogu.

Napustili su Evropsku uniju, ali ne smanjuju svoju aktivnost. I, očigledno, upravo je to pravac za diplomatski rad, kojim se Rusija sada bavi.

Istovremeno, Sergej Lavrov primetio je da Velika Britanija nastavlja da šalje signale Rusiji i predlaže uspostavljanje određenih vrsta kontakata.

To znači da oni sami ne zaziru od komunikacije sa Ruskom Federacijom, već pokušavaju da odvrate druge od toga.

U stvari, rezimira Finian Cunningham, samo jednom izjavom, Sergej Lavrov je izneo na videlo i britansku vladu i britanske specijalne službe, koje su bile potpuno upletene u svoju dvoličnu i licemernu igru.

I upravo ona će na kraju doneti pobedu Rusiji.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …