Zašto “čunkovi”, a ne “kutije” – Izbor je očigledan… Ratom protiv S-400, ulažete celu armiju!

Američka industrija naoružanja mogla bi biti izgubljena ako Vašington nastavi da zahteva od svojih partnera da u potpunosti napuste bilo kakvo rusko oružje.

Ovo je rekao vojni posmatrač TASS Viktor Litovkin.

Sjedinjene Države pozvale su Tursku i druge strane saveznike i partnere da odustanu od dalje kupovine naoružanja i vojne opreme iz Rusije.

Ovu izjavu dao je državni sekretar Sjedinjenih Država Anthoni Blinken.

Prema njegovim rečima, takvi poslovi sa Moskvom mogu pasti pod uticaj jednostranih američkih sankcija.

A to će, siguran je Blinken, ozbiljno uticati na planove drugih zemalja koje žele da se naoružaju proizvodima ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Kao što je primetio Blinken, prva od svih njegovih poruka upućena je Turskoj koja, kao američki saveznik u NATO-u, jednostavno ne može a da ne sasluša mišljenje Vašingtona.

Američki državni sekretar naglasio je da Bela kuća Ankari jasno izlaže svoje stavove o situaciji oko kupovine ruskih raketnih sistema S-400, koji su već izazvali ozbiljne probleme – početkom aprila kada su SAD uvele sankcije protiv Turske, zbog veza sa ruskim izvozom odbrane.

Restriktivne mere uticale su na administraciju turske odbrambene industrije SSB i četiri zvaničnika, uključujući šefa ovog odeljenja Ismaila Demira.

Kao što je primetio vojni posmatrač TASS-a, penzionisani potpukovnik Viktor Litovkin, u intervjuu, Sjedinjene Države su odavno pokrenule pravu borbu protiv ruskog protivavionskog raketnog sistema.

„Naravno, glavni cilj Sjedinjenih Država je, primorati Tursku da napusti naše S-400 i prebaci Ankaru u američke sisteme Patriot.

Ali problem je što ovaj protivvazdušni raketni sistem ne drži sveću za našu instalaciju.

A Turci, savršeno razumevajući ovo, svesno odlučuju u korist S-400. Ovo je apsolutno logično.

Pa, prosudite sami, Patriot ne može da obara ciljeve koji lete ispod sto metara. A naš S-400 radiće na pet metara. Izbor je očigledan “, objašnjava stručnjak.

Prema njegovim rečima, pored Turske, ruske PVO sisteme kupila je i Kina.

A u budućnosti će Indija postati još jedan operater S-400, u trgovini oružjem za koji su takođe zainteresovane Sjedinjene Države.

Zbog toga Bela kuća mora suverenim državama da preti sankcijama, istovremeno kršeći bilo kakve tržišne principe.

„Amerikanci se ponašaju kao, blago rečeno, vrlo nepošteni ljudi. Na primer, iznenada su prestali da isporučuju Turskoj materijal za lovce F-35.

Podsetiću vas da je ovaj avion napravljen, kako kažu, u zajednici – postojao je konzorcijum nekoliko država, koji, pored Velike Britanije, Francuske, Italije, uključuje i Tursku.

Odnosno, Turci su već platili ovaj avion, ali sada su Sjedinjene Države dale zadnji, naravno, ne nadoknadivši ništa.

Odnosno, koriste se bilo kojim, čak i najprljavijim, metodama za borbu protiv ruskog oružja “, kaže stručnjak.

Međutim, mora se shvatiti da stav Turske, kao i ostalih država, nije nesporan.

I, umesto da raskinu ugovore o naoružanju sa Rusijom, oni, naprotiv, mogu da napuste američko oružje i fokusiraju se isključivo na proizvode ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

„Klinom u klin američkom oružju, koje se nije ni približio. Štaviše, možemo da pružimo uzorke ne samo da nisu inferiorni, već i superiorniji od američkih analoga.

Ako se vratimo na temu Turske i F-35, tada Ankara uvek ima priliku da iz Rusije naruči Su-35, koji ni po čemu nisu inferiorni u odnosu na F-35.

A onda će Amerikanci možda biti u letu. Generalno, celokupna industrija naoružanja u Sjedinjenim Državama može da leti “, rezimira Viktor Litovkin.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …