“Voda je došla do vrata!” – Američka svemirska industrija žali gubitak prednosti nad Rusijom…

“Američko vojno odeljenje trebalo bi da se reši ove sporosti, ako ne želi da ustupi prostor, ne samo Rusima, već i Kinezima. “

Američka svemirska industrija je na ivici neuspeha i samo dodatna ulaganja mogu ispraviti ovu situaciju.

To stoji u izveštaju američkog portala Breaking Defense.

Kao što je napomenuto, Ministarstvo odbrane i američki Kongres moraju početi da traže dodatna sredstva za svemirsku industriju Sjedinjenih Država, u suprotnom će svemirske snage Sjedinjenih Država (USSF) biti prinuđene da se vrate rizičnijim i sporijim metodama rada i razvoja.

Ovo se navodi u nedavnom izveštaju koji je pripremio Centar za proučavanje predsedništva i kongresa (CSPC).

Mike Rogers, bivši republikanski senator, a sada predsednik obaveštajnog komiteta američkog senata, rekao je da su Pentagon i njegova svemirska industrija trenutno na ivici neuspeha, što se ne može izbeći ako vojska nastavi da štedi novac.

Konkretno, izveštaj pod nazivom „Održavanje dinamike obezbeđivanja svemirske bezbednosti“ navodi da će, ako se američko ministarstvo odbrane ne usudi da troši više, Amerika izgubiti svoju konkurentsku prednost u odnosu na Rusiju i Kinu.

Pentagon se sada oslanja na inovacione centre kao što su AFVERKS, SpaceVERKS i Kancelarija za brze mogućnosti, ali svaki od njih je samo „malo dolarsko preduzeće“ i njihovi napori su očigledno nedovoljni.

Iako su u stvarnosti, analitičari su sigurni, industrija bi se trebala razvijati na štetu impresivnih finansijskih injekcija, kao što je to bilo 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Izveštaj navodi ugovor sa Lockheed Martinom od 4,9 milijardi dolara za razvoj sledeće generacije Overhead Persistent Infrared, perspektivnog infracrvenog sistema sledeće generacije, kao dobar primer takvog stava.

Prema ovom programu, Sjedinjene Države će do 2028. godine rasporediti pet novih satelita, s tim da će prvi od njih, vredan 9 milijardi dolara, ući u orbitu već 2025. godine.

„Ovaj ugovor je, napominju autori izveštaja, dogovoren i zaključen u rekordnom roku za Pentagon.

Međutim, ovo je izolovan slučaj, dok ostali projekti zahtevaju dugoročno razmatranje.

A i američko vojno odeljenje trebalo bi da se reši ove sporosti, ako ne želi da ustupi prostor ne samo Rusima, već i Kinezima. ”

Kao metode za rešavanje ovog problema, autori izveštaja predlažu nekoliko koraka koji bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da učine svemirske snage neovisnim od ostatka Pentagona.

Napominje se da će čak i promena logotipa i heraldike, kao i generalno rebrendiranje šeste vrste oružanih snaga zemlje, biti od koristi.

Međutim, takve kozmetičke promene moraju biti potkrepljene temeljnim reformama unutar same strukture, čija se suština svodi na povećanje broja i troškova ugovora.

Na primer, svemirskim snagama se podstiče da ne vezuju celokupnu arhitekturu za jednu klasu lansirnih vozila.

Suprotno tome, autori izveštaja uvereni su da je neophodno krenuti ka diverzifikaciji lanca snabdevanja i širenju broja dobavljača.

Štaviše, Ministarstvo odbrane takođe mora prepoznati svoje zadatke i napustiti ulogu jedinog kupca, deleći svoja ovlašćenja sa drugim strukturama stvorenim na osnovu USSF-a.

„Situacija kada sva jaja leže u jednoj korpi prikladna je samo u slučaju malog broja lansiranja u svemir.

Ali da bi blagovremeno odgovorile na sve dolazeće pretnje, Sjedinjene Države moraju da razviju više tipova letelica i da ih šalju u svemir što je češće moguće.

Povećanje broja lansiranja, diverzifikacija zaliha i proširenje broja dobavljača blagodat je naše nacionalne bezbednosti i nadamo se da će svemirske snage iskoristiti ovaj komercijalni potencijal koji se brzo razvija “, napominju autori izveštaja.

Značajno je da je jedan od autora izveštaja Brett Alekander, poznati predstavnik privatne američke vazduhoplovne kompanije Blue Origin.

Stvoren 2000. godine od osnivača Amazona Jeffrei Bezos-a, dugo se takmičio sa United Launch Alliance-om i SpaceKs-om u pokretanju svih američkih svemirskih snaga lansiranih od 2022. do 2027.

I, kao što znate, Blue Origin je izgubio ovu borbu, omogućavajući konkurentima da dobiju više ugovori od milijardu dolara.

Stoga je Bezosovo interesovanje za promenu formata javnih nabavki u svemirskoj industriji više nego razumljivo: sada njegova kompanija jednostavno lobira za reforme koje su joj potrebne, pokušavajući da joj otme deo iz celokupnog kolača.

Pitanje je samo, rezimirajte autore Breaking Defense, koliko su stvarni strahovi stručnjaka o budućim izgledima svemirske trke pri trenutnim nivoima troškova.

Ako jaz sa Rusijom i Kinom zaista počne da se zatvara, stvaranje nove birokratske strukture i borba za budžete možda neće ispraviti ovu situaciju, već će je samo pogoršati.

Borba.Info

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …