Erdogan na strani Putina, po pitanju ukrajinskog izvoza žitarica!

Ruski lider s pravom ističe da najveći deo kijevskih isporuka žitarica ide u bogate zemlje, rekao je turski predsednik.

Ukrajinsko žito izvezeno morem, u okviru sporazuma sa Rusijom uz posredovanje Turske „nažalost“ ide uglavnom, u bogate zemlje, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan, u četvrtak.

Ova primedba je usledila, kao odgovor na kritike plana, koje je njegov ruski kolega izneo u sredu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Putin je bio u pravu u svom zapažanju, istakao je turski lider na konferenciji za novinare, prenosi novinska agencija Anadolu.

Putin je tvrdio da su zapadne nacije, koje su pritiskale Rusiju da dozvoli izvoz ukrajinskih prehrambenih proizvoda, tvrdeći da je neophodno ublažiti rizik od gladi, „još jednom jednostavno, prevarile zemlje u razvoju“.

Ruski predsednik je istakao da je većina brodova, koji su isplovili iz ukrajinskih luka od sklapanja izvoznog aranžmana pre više od mesec dana otišla u bogate zemlje EU, dok su samo dva isporučila žito za Program UN, za hranu.

Da bi rešio ovu situaciju, Putin je rekao da će razgovarati sa Erdoganom o mogućoj promeni uslova šeme, koja bi ograničila odredišta za brodove sa žitaricama, koji napuštaju Ukrajinu.

Zvaničnici u Kijevu rekli su da neće prihvatiti takva ograničenja.

„Rusija ne može da diktira gde Ukrajina treba da šalje svoje žito, a Ukrajina ne diktira isto Rusiji“, rekao je u sredu za Rojters Mihail Podoljak, savetnik predsednika Vladimira Zelenskog.

Erdogan je takođe ukazao da je na strani Rusije u vezi sa još jednim aspektom sporazuma o žitu, sa kojim je Moskva izrazila nezadovoljstvo – neuspehom, da utre put za izvoz ruskog žita i đubriva.

„Želimo da počnu i isporuke žita iz Rusije, očekujemo to“, rekao je on i dodao, da je nedostatak „uznemiravao Putina“.

UN, koje su zajedno sa Turskom posredovale u šemi, obećale su da će iskoristiti svoj uticaj da nateraju zapadne nacije da ukinu sankcije za pomorstvo, koje ometaju ruski izvoz.

Moskva se žalila da obećanje nikada nije ispunjeno.

Dvojica lidera razgovaraće o situaciji na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju sledeće nedelje u Uzbekistanu, rekao je turski predsednik.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …