Kina objasnila zašto Sjedinjene Države ne žele da prime Ukrajinu u NATO…

Članice NATO-a posvećene su kolektivnoj odbrani, a Sjedinjene Države nemaju nameru da brane Ukrajinu.

Sjedinjene Države ne žele da povedu Ukrajinu u Severnoatlantsku alijansu.

To se navodi u publikaciji kineskog izdanja Sohu.

Autori publikacije pišu: posle sukoba na istoku Ukrajine situacija između Moskve i Kijeva i dalje ostaje u centru medijske pažnje.

Nedavna poseta američkog državnog sekretara Anthoni Blinken-a Ukrajini privukla je pažnju svetske zajednice.

Posmatrači kineskog izdanja skreću pažnju čitaocima na činjenicu da je po završetku Blinkenove posete zamenica sekretara za štampu Bele kuće Karin Jean-Pierre dala potvrdan odgovor na pitanje da li Sjedinjene Države podržavaju pristupanje Ukrajine NATO-u.

Žan-Pjer je takođe izjavio da se zalaže za to da vrata NATO-a ostanu otvorena zainteresovanim zemljama koje su spremne i sposobne da ispune svoje obaveze.

Zanimljivo je da je, samo četiri sata nakon što je Jean-Pierre odgovarao na pitanja novinara, Bela kuća objavila tekstualni intervju u kojem su uklonjene izjave Vašingtona o podršci članstvu Ukrajine u NATO-u.

Portparol Bele kuće potvrdio je za Vashington Post da je američka administracija to učinila, jer takva izjava ne odražava zvaničnu politiku Vašingtona.

Mnogi stručnjaci se slažu da je Bela kuća to učinila kako ne bi iritirala ruskog predsednika Vladimira Putina, kojeg će možda sresti u junu.

Ovakav pristup Bele kuće pokazuje da Ukrajina sada ne može da se pridruži NATO-u.

Članice NATO-a posvećene su kolektivnoj odbrani, a Sjedinjene Države nemaju nameru da brane Ukrajinu.

Borba.Info

Check Also

Zašto su Francuska, Poljska i Rumunija izabrane za rat, sa Rusijom?

Izjave predsednika Makrona o mogućnosti slanja francuskih trupa u Ukrajinu ruska džingoistička javnost doživljava prilično …