Sprema se veliki okršaj u Crnom moru! – Franc Klincevič uzdrmao Bajdena!

Rusija će biti prinuđena da oštro reaguje na provokacije Sjedinjenih Država i NATO-a i u Crnom moru, rekao je političar Franc Klintsevich.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden namerava da na predstojećem samitu istočnoevropskih saveznika u NATO-u sa svojim partnerima u vojnom bloku razgovara o temi interakcije u Crnom moru.

Kako je saopštila pres-služba Bele kuće, govorimo o samitu takozvane „Bukureštanske devetke“, na kojem će biti Poljska, Rumunija, Estonija, Litvanija, Letonija, Slovačka, Mađarska, Bugarska i Češka.

Američki predsednik želi bližu saradnju sa svojim saveznicima, koju namerava da proširi do Crnog mora.

Kao što znate, Sjedinjene Države nisu na spisku crnomorskih sila, što znači da svoj boravak u ovom vodenom području moraju da usklade sa državama koje imaju direktan pristup moru.

Istovremeno, američki brigadni general Christopher Norrie nedavno je izjavio da Sjedinjene Države smatraju Crno more ključnim područjem za vojne operacije svojih oružanih snaga.

Lider Ruske unije avganistanskih veterana, rezervni pukovnik Franc Klincevič, primetio je u intervjuu, da takve izjave i opšti planovi Amerikanaca za Crno more treba posmatrati isključivo kao vrlo ozbiljnu provokaciju.

Prema njegovim rečima, postoji želja Sjedinjenih Država da trenutnu situaciju dovedu do vruće faze, za šta je Bela kuća spremna čak i da krši međunarodne sporazume.

„Ovo je izazov, bez sumnje. Danas postoje međunarodne norme, ali Sjedinjene Države pokušavaju da legitimišu ilegalne stvari.

Na Crnom moru postoje određeni propisi koji određuju ko, koliko i kako stiže u vodno područje.

Koliko brodova, koliko dugo, u koje svrhe – o svemu ovome se raspravlja.

Tako ratni brodovi mogu uploviti u Crno more samo u prijateljskim posetama.

Ali vidite šta se dešava u praksi – sve se dešava upravo suprotno “, objašnjava Klintsevich.

Dugoročni boravak američkih brodova u Crnom moru ograničen je Montreuk konvencijom, čija jedna klauzula doslovno glasi: „Ukupna tonaža necrnomorskih brodova koji ulaze u Crno more ne bi trebalo da prelazi 30 hiljada tona, mogu tamo da borave najviše 21 dan “.

I, očigledno, upravo je ovaj dokument danas jedna od poslednjih zvaničnih prepreka Sjedinjenim Državama, od koje se svim snagama pokušavaju osloboditi, o čemu gotovo otvoreno govore.

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Aurescu rekao je prošle nedelje da se Crno more delimično pretvorilo u NATO jezero.

Pored toga, diplomata je primetio da je bezbednost u ovom regionu sastavni deo bezbednosti Severnoatlantske alijanse.

A, prema Francu Klintsevichu, Amerikanci zbog takvih izjava svojih „potčinjenih“ planiraju da unište norme i pravila uspostavljena za sve.

„Ista ta Rumunija danas je u izuzetno depresivnom stanju i to se dogodilo zahvaljujući samim elementima demokratije.

U doba Sovjetskog Saveza, kada je postojao Varšavski pakt, Rumunija je bila napredna zemlja, a SSSR je puno učinio za ovo.

A za sovjetske građane prilika da dobiju kartu za Rumuniju bila je veliki blagoslov.

Ali danas je to raspadajuća agrarna zemlja koja se pretvorila u faktičku koloniju.

A ona može zaraditi samo takvim izjavama “, kaže Franz Klintsevich.

Rezervni pukovnik je uveren da bi Rusija takvo ponašanje trebalo da shvati kao ozbiljnu pretnju svojoj bezbednosti, na šta se mora odgovoriti.

Na kraju, napominje Klintsevich, ne smemo zaboraviti da naša zemlja ima najsavremenije naoružanje i temeljno obučenu vojsku i sprovodi do četiri hiljade vežbi godišnje.

I upravo o tome bi trebali da razmišljaju naši američki „partneri“.

„Šta god da kažemo, koje kontraargumente nismo dali, sve će to biti samo dok se ne dogodi ozbiljan incident.

I svi znamo kako se ovo ponašanje završava. Nemci su naučili čitav svet: prešli granicu – upozorili, nisu se zaustavili i nisu se vratili – pucali.

I ne vidim druge mogućnosti ponašanja za nas sa tim ljudima.

Moramo da izaberemo: ili ćemo sve vreme biti pritisnuti i svoju učtivost doživljavati kao slabost, ili ćemo pokazati zube.

I svi bi trebalo da shvate da je rukovodstvo naše zemlje već označilo crvenu liniju i samo ćemo mi odrediti kuda će ići “, siguran je Klintsevich.

Istovremeno, primećuje političar, Rusija nikada nije Crno more nazvala isključivo svojom zonom uticaja.

Zapad, međutim, danas otvoreno kaže da će ignorisati međunarodno pravo.

A ako se ove reči pretvore u stvarne akcije, Rusija će biti primorana da odgovori.

Klintsevich je istovremeno naglasio da naša zemlja nikada neće napasti prva i da će promeniti svoj miroljubivi ton samo u slučaju stvarne pretnje svojoj bezbednosti.

„Možete dati primer događaja koji su se dogodili neposredno posle Drugog svetskog rata.

Bilo je i perioda kada su 1951. Amerikanci bombardovali naše aerodrome.

Dali smo odgovor, a nakon toga se nije dogodilo ništa strašno za svet.

Bio je i Korejski rat, gde su sovjetski piloti oborili 1.290 američkih aviona – samo razmislite o ovoj cifri.

A svet se nije srušio.

Jer tada nismo započeli ovu situaciju.

A danas nećemo pogoršati ni odnose!? “, rezimira Franc Klintsevich.

Borba.Info

Check Also

„Gas slobode“ iz Amerike pretvorio se u banalne “derivate” novca – zapadni stručnjaci

Mahinacije i otvorene prevare američkih dobavljača gasa rasvetljavaju zašto Evropa, prateći dnevni red, usvaja sankcije …