Izrael i Hamas se, na predlog Egipta, složili oko prekida vatre u Gazi!

Izraelska vlada pristala je na međusobni prekid vatre sa Hamasom i palestinskim islamskim džihadom, koji je predložio Egipat, čime bi se okončalo 11 dana raketnih udara na Izrael i bombardiranja ID Gaze iz ID-a.

Izrael je prihvatio prijedlog o prekidu vatre uz posredovanje Egipta, potvrdio je ured premijera Benjamin Netaniahu u četvrtak uveče po lokalnom vremenu.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Meir Ben Šabat bio je ovlašćen da započne razgovore sa Egiptom o inicijativi za prekid vatre, da bi razradio detalje i datum početka, izvestili su izraelski mediji.

Primirje će biti “uzajamno i bezuslovno”, navodi se u saopštenju izraelske vlade.

U međuvremenu, Hamas i Islamski džihad potvrdili su u izjavi da će poštovati prekid vatre. Ranije je Reuters citirao zvaničnika Hamasa koji je rekao da će “međusobno i istovremeno” primirje sa Izraelom početi u petak u 2 sata po lokalnom vremenu.

new Israeli strike in Gaza.

Prime Minister Benjamin Netanyahu has previously said that the Israeli operations would continue until the objective of

Jedan izraelski izveštač rekao je da je vrsta prekida vatre možda već na snazi, jer već 90 minuta iz Gaze nije ispaljena nijedna raketa.

Međutim, ubrzo nakon toga na jugu Izraela počele su da se oglašavaju sirene za vazdušni napad, praćene izveštajima o novom izraelskom udaru u Gazi.

Premijer Benjamin Netaniahu ranije je rekao da će se izraelske operacije nastaviti sve dok se ne postigne cilj uspostavljanja “tišine i sigurnosti”, dok je Hamas insistirao na tome da razgovori o prekidu vatre mogu započeti tek kada je Izrael okončao svoju agresiju u Jerusalimu i bombardovanje Gaze. ”

Vest o mogućem prekidu vatre stigla je samo nekoliko sati nakon što je Rusija objavila da planira evakuisati svoje građane – zajedno sa građanima bivših sovjetskih republika – iz Gaze, rekavši Izraelu u sredu da bi „dalji porast broja civilnih žrtava bio neprihvatljiv. ”

Ovo je bila najveća rasplamsavanje borbi od rata u Gazi 2014. godine, koji je trajao 50 dana, a izraelske kopnene trupe ušle su u enklavu – nešto što se ovog puta nije dogodilo.

Druga velika razlika, međutim, bila je ta što su brojni izraelski gradovi sa arapskim stanovništvom prvi put nakon 2000. godine videli nerede i proteste.

Zvaničnici Gaze rekli su da je ubijeno najmanje 230 Palestinaca, dok je Izrael prijavio 12 žrtava.

Borba.Info

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …