U Nagorno-Karabahu ubijena 93 plaćenika iz Sirije

U Nagorno-Karabahu ubijena su 93 plaćenika iz Sirije, od kojih su tela 53 plaćenika u nedelju transportovana nazad u tu bliskoistočnu zemlju, saopštili su Sputnjiku izvori u sirijskoj opoziciji koji su upoznati sa situacijom.

Prethodno je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan optužio Azerbejdžanske snage da u napadima na prestonicu Nagorno-Karabaha koriste turske raketne sisteme „Kaisgra“.

Pored turskih raketnih sistema u granatiranju Stepanakerta koriste se i sistemi „Smerč“ i „Polonez“, dodao je on.

Nešto ranije je portparolka ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila da su se borbena dejstva na liniji razgraničenja Nagorno-Karabaha nastavila i danas.

Prema njenim rečima, borbe su trajale tokom cele prethodne noći i to različitog intenziteta.

Sa druge strane, iz Ministarstva spoljnih poslova Jermenije tvrde da će snage Nagorno-Karabaha nastaviti da pružaju adekvatan odgovor sve dok Azerbejdžan ne prestane da provocira i vrši Agresiju na taj region uz pomoć Turske i drugih militanataa-terorista.

Takođe navode i da je cilj Azerbejdžana od samog početka sukoba bio da sakrije podatke o napadima na gradove Nagorno-Karbaha, iako su zabeležene brojne civilne žrtve i naneta je značajna materijalna šteta kada je reč o civilnoj infrastrukturi.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Check Also

Između Rusije i Nemačke se upravo dešava najveća noćna mora Zapada

Rusija i Nemačka još uvek mogu da obnove svoje ekonomske odnose. Ovo mišljenje je izneo …