Vladika Joanikije će naslediti Amfilohija!

“Niko neće nametati vladikama da glasaju sa Joanikija i to uopšte nije ideja. On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mesto, jer su naši arhijereji svesni da ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori”, navodi naš sagovornik iz Patrijaršije…”

Episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije Mićović, postaće novi mitropolit crnogorsko-primorski, odnosno naslednik svog duhovnog oca Amfilohija Radovića i defakto drugi čovek Srpske pravoslavne crkve, dogovoreno je uoči održavanja Svetog arhijerejskog sabora, saznaju novine Nova.

Kako saznajemo, vrh SPC doneo je nezvaničnu odluku da Joanikije bude prvi i jedini predlog za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, a na episkopima će biti da svojim glasovima potvrde podršku koja je, kako navode naši izvori, neupitna.

“Niko neće nametati vladikama da glasaju sa Joanikija i to uopšte nije ideja.

On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mesto, jer su naši arhijereji svesni da ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori”, navodi naš sagovornik iz Patrijaršije.

Naš izvor dodaje da je patrijarh Porfirije veoma blagonaklon prema ideji da Joanikije postane mitropolit i da će podržati ideju da on bude izabran.

“Patrijarh je mudar čovek i svestan je za verni narod Crne Gore Joanikije već mitropolit, odnosno jedino pravo rešenje za to mesto.

Njih dvojica su izuzetno dobrim odnosima i nema sumnje da će on stati iza Joanikija”, objašnjava naš sagovornik i dodaje da signali koje šalje srpska vlast ukazuju da ni oni nemaju ništa protiv da predstavnik SPC u Crnoj Gori bude Joanikije.

“Ipak, najvažnije je da episkop budimljansko-nikšićki ima podršku patrijarha.

Poznavajući Porfirija, siguran sam da bi on tu odluku, ukoliko smatra da je najbolja, doneo nevezano da li je vlast za ili protiv Joanikija kao mitropolita.

Da su nekim slučajem protiv, verujte da bi Porfirije pronašao način da im objasni zbog čega je to najbolje rešenje”, ističe on.Joankije: Prepuštam Saboru da donese najbolju odluku

Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči početka zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom telu prepušta da donese najbolje rešenje o tome ko će naslediti mitropolita Amfilohija.

“Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rešenje“, rekao je vladika Joanikije za podgorički Dan.

Ko je vladika Joanikije

Nakon smrti mitropolita crnogorosko-primorskog Amfilohija, episkop budimljansko nikšićki Joanikije je figurirao kao najozbiljniji kandidat za njegovog naslednika.

Verni narod u Crnoj Gori i sveštenstvo od starta je bilo nepodeljeno u stavu da bi upravo on morao da bude taj koji će preuzeti brigu o Crkvi u Crnoj Gori.

Na to mesto Joanikija preporučju brojne okolnosti – bliska saradnja sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, visok ugled koji uživa među vernicima i sveštenstvom u Crnoj Gori, a naročito njegova aktivna uloga u prošlogošnjim litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Upućeni iz SPC kažu za Joanikija da je istinski molitvenik i autentični nastavljač duhovne misije mitropolita Amfilohija Radovića, te da će sa njegovim izborom Mitropolija nastaviti kurs koji je pre 30 godina zadao njegov duhovni otac.

Rođen je 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću, da bi potom diplomirao na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine, a godinu dana kasnije je rukopoložen u čin jeromonaha (17. februara 1991. godine).

Tada  je i postavljen za v.d. nastojatelja manastira Savina. Već naredne godine, 01. septembra 1992, Joanikije je postavljen za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji.

Septembra 1995. godine unapređen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski sabor na redovnom zasedanju maja meseca 1999. godine.

Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane patrijarha srpskog Pavla, uz sasluženje mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima u Beranama i za njenog administratora postavio tadašnjeg vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Prvi potez novog mitropolita – Potpisivanje Temeljnog ugovora sa Vladom Crne Gore

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koji će se detaljno definisati odnosi dveju strana, trebalo bi da bude potpisan nakon ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog i uz prisustvo patrijarha Porfirija, što bi ujedno mogao da bude i prvi potez novoizabranog mitropolita.

Kako su ranije navodili naši izvoru, izbor Joanikija značajno bi olakšao njegovog usvajanje, jer je upravo on u saradnji sa premijerom Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem, definisao ključne tačke ugovora čije se potpisivanje očekuje nakon Sabora.

“Pomenuti Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore koncipiran je tako da predstavlja konačno rešenje problema vlasništva nad crkvenom imovinom, koje je zakomplikovano prethodnim Zakonom o slobodi veroispovesti, oko kojeg su se lomila koplja 2019. i 2020. godine.

Nacrt tog Ugovora napravljen je u bliskoj koordinaciji crnogorske vlade i Joanikija”, istakli su naši sagovornici iz SPC.

Nova s

Check Also

Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati …