SRBI SE U 21. VEKU BORE ZA VODU I VAZDUH: 100 hektara plodne ravnice „poklonjeno kineskim investitorima za izgradnju prljave fabrike guma“!

Oni su postavili pitanje zašto je 100 hektara plodne ravnice „poklonjeno kineskim investitorima za izgradnju prljave fabrike guma“.

Nekoliko stotina aktivista građanskih pokreta i inicijativa, kao i pojedinih opozicionih političkih partija protestovalo je ispred gradilišta kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu zbog kako su naveli, potencijalnog zagađenja životne sredine i nedostatka odgovarajućih dozvola za izradnju te fabrike.

Vidljivo je bilo da su gradjanski aktivisti stajali odvojeno od političara i aktivista političkih partija.

Nosili su transparente „Nećete nas ućutkati kao Šinđang, napolje iz našeg grada“, a stranački aktivisti su nosili zastave Srbije i transparente „Ovo je naša zemlja, Srbija nije kolonija“.

Učesnici protesta su burno negodovali i zviždali na svako pominjanje vladajuće Srpske napredne stranke.

„Plodna ravnica poklonjena Kinezima“

Oni su postavili pitanje zašto je 100 hektara plodne ravnice „poklonjeno kineskim investitorima za izgradnju prljave fabrike guma“.

Zatražili su i odgovore na pitanja o visini i transparentnosti dodeljenih subvencija.

Izrazili su protest zbog toga što je obezbeđenje fabrike u nekoliko navrata „maltretiralo“ lokalne gradjanske aktiviste, kao i novinare.

Saša Vojnović iz Zrenjanina rekao je na skupu da je taj grad „propao“ i podsetio da Zrenjaninci već 17 godina nemaju pijaću vodu.

Dodao je da je u gradu registrovan porast duševnih obolenja i upozorio da je moguć i porast kancerogenih obolenja, zbog nedostatka zdrave pijaće vode i zagadjenja vazduha.

Nastavnik iz Kovačice Goran Hersling, koji je pretučen pre pet godina zbog svoga aktivizma, rekao je da će izgradnja fabrika poput Linglonga „dodatno ubrzati odlazak mladih iz Zrenjanina i iz Srbije“.

Ocenio je da je podela na političkoj sceni Srbije na levicu i na desnicu „veštačka“ i pozvao na jedinstvo, jer kako je rekao, „u suprotnom ćemo propasti“.

Dejan Jovanović iz organizacije Bitka za Košutnjak ocenio je da građanski aktivizam može da promeni stvari na bolje.

On je pozvao Beograđane da budu solidarni sa Zrenjanincima.„U celoj Srbiji na delu je hajdučija. Srbija traži vazduh, vodu i slobodu“, rekao je Jovanović.

Duško Kuzović iz pokreta Oslobođenje najavio je da će 12 organizacija uputiti otvoreno pismo nadležnim državnim organima zbog teške ekološke situacije u Zrenjaninu.

Nataša Velemir iz Narodne stranke iz Zrenjanina kazala je da nema ništa protiv Kineza, ali je ocenila da kineska fabrika ima bolje uslove za život i rad nego Zrenjaninci dok je Igor Radošević iz Stranke slobode i pravde upitao je da li za Linglong važe drugačija pravila nego za gradjane.

Beta

Check Also

Dogovor odobren: Izrael će moći da kupi, do 50 borbenih aviona F-15, od SAD!

Dva glavna protivnika prodaje oružja Izraelu — kongresmen Gregori Miks iz Komiteta za spoljne poslove …