Neverovatna transformacija paralizovanih miševa! – Teške povrede kičmene moždine sanirane ‘plešućim molekulima’! – VIDEO

„Bioaktivna skela“ je regenerisala oštećene ćelije u nervnom sistemu miševa paralizovanih od povreda kičmene moždine, omogućavajući im da ponovo hodaju 3-4 nedelje nakon tretmana – zadivljujući podvig, koji nikada ranije nije postignut.

Tretman otvara ulaz u istraživanje o lečenju paralize, koje nikada ranije nije otvoreno, a moglo bi biti predmet ispitivanja FDA već sledeće godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ne mogu vam reći, koliko sam uzbuđen zbog ovog posla“, rekao je Semjuel Stup sa Univerziteta Severozapad, koji je vodio projekat.

„Ovo je verovatno najvažniji rad, koji sam ikada napisao i opisuje deo nauke, koji je zaista bio nepoznat.”

Povrede kičmene moždine su generalno završene što se tiče normalnog kretanja – u proseku, manje od 3% od 300.000 ljudi u SAD, koji žive sa takvim povredama će ikada povratiti značajnu funkciju na nogama.

Deo razloga je taj što centralni nervni sistem nije veoma efikasan u samopopravljanju, a ožiljci koji nastaju nakon takve povrede deluju, kao fizička prepreka većini regeneracije.

U nekim slučajevima, spoljašnja električna stimulacija može pomoći da se ponovo obuče osnovne funkcije u rukama ali i nogama u terapijskom programu.

GNN je takođe izvestio o upotrebi trostrukih transplantacija nerava, što je omogućilo australijskom kvadriplegičaru, da ponovo koristi ruke.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ova nova metoda koristi injekciju ali umesto ubrizgavanja matičnih ćelija, proteina ili modifikovanih gena, kako bi pokušali da programiraju tkiva da se poprave, Stupov tim je koristio nanovlakna, od kojih je svako samo desetohiljaditi deo širine ljudske kose, da oponaša nešto što se zove ekstracelularni matriks, koji je mreža molekula, koji okružuju ćelije.

Vlakna sadrže peptide, male bioaktivne molekule, koji prenose signale i podstiču regeneraciju nerava.

Za suđenje, objavljeno u časopisu Science, miševi koji su bili paralizovani dobili su injekciju vlakana dan nakon povrede, kako bi se simuliralo vreme, kada većina žrtava povrede kičmene moždine, prima terapiju.

Posle četiri nedelje, miševi su ponovo mogli da hodaju, a oni koji su primili placebo vakcinu nisu mogli.

Nakon toga, kada su pregledane njihove kičmene moždine — otkriveno je da su se aksoni, odsečeni produžeci neurona, koji se generalno ne popravljaju pod normalnim uslovima povrede — regenerisali i da se fizička barijera ožiljnog tkiva značajno smanjila.

Štaviše, sloj aksona, koji formiraju zaštitnu izolaciju zvanu mijelin se reformisao, kao i krvni sudovi koji prenose kiseonik, a više motornih neurona je preživelo.

Stup i ostatak istraživačkog tima su pretpostavili da je to zato što su receptori u neuronima u stalnom pokretu ali i nanovlakna, a rezultat toga je da su se prezauzeti parovi efikasnije povezali.

Stups sada želi da isproba rad sa ljudima, jer su nervni sistemi svih životinjskih vrsta veoma slični i zato što jednostavno ne postoji ništa drugo za pomoć ljudima, koji su izgubili pokretljivost zbog povrede kičmene moždine.

Pogledajte video za ovu priču ispod…

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Denver vs Lejkersi 10 : 0! – VIDEO

Centar Denvera Nikola Jokić izjavio je, posle pobede nad Lejkersima u drugom meču plej-ofa, da …