Krivokapić se zaigrao: Za Srbe u Crnoj Gori matica je Crna Gora, a ne Beograd!

„Mislim da je obaveza svih nas da razvijemo Crnu Goru na pravi način…”

Zdravko Krivokapić rekao je – za vreme `premijerskog sata` u Skupštini Crne Gore koji su bojkotovali i Demokratski front i DPS – da je danas „jedna grupa na Cetinju ponovo krenula na Cetinjski manastir“, ali da nije uspela da završi posao.

Precizirao je da se radi o manjoj grupi, naglasivši da policija nema saznanja da se radi o organizovanim napadima na verske objekte, ali i da u Crnoj Gori nikad nije otkriveno ko im je nalogodavac.

Krivokapić je bio upitan i da li su takve akcije „dirigovne iz centara kojima je cilj da Crnu Goru drže kao duboko podeljeno i polarizovano društvo ili se radi i o drugim motivima usmerenim na podrivanje bezbednosti i stabilnosti u Crnoj Gori“?

Poslanik Momo Koprivica je pitao: „Da li je nekome cilj da policija bude pred manastiraima, a ne u Splendidu?

Da čuva manastire, katedrale i džamije, a ne da hapsi kriminalce?”

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da Koprivica „vređa ljude koji nisu u sali“.

Koprvica je uzvratio da će “nekadašnji šef mafije Brano Mićunović angažovati boljeg advokata” i da ga je razočarao.

Ivan Brajović, poslanik Socijaldemokrata (SD) pitao je Krivokapića da li ima plan za prevazilaženje ove „do sada nezabilježene” političke situacije u kojoj se nalazi Crna Gora?

„Vlada na čijem ste čelu je izgubila povjerenje većine poslanika u Skupštini Crne Gore, a Skupština je izgubila kvorum za održavanje plenarne sjednice.

Koje poteze planirate da povučete u cilju saniranja trenutnog stanja?”, pitao je Brajović.

Premijer je odgovorio da je pitanje poverenja proverljiva činjenica, a ne lični utisak:

„A kad polazimo od ličnih utisaka moj je da Vaša partija nema cenzus za ulazak u Skupštinu”, rekao je Krivokapić podsećajući da dok je Brajović bio predsednik parlamenta hapšeni su poslanici “kako bi se izglasali diskriminatorski zakoni”.

On je kazao da će Vlada nastaviti da radi svoj posao, a da će konstituenti vlasti nastaviti razgovore o prevazilaženju trenutne situacije.

Naveo je da je u oktobru rekao da neće “zamenu već promenu”.

„Mislim da je obaveza svih nas da razvijemo Crnu Goru na pravi način.

Ova Vlada ima viziju kako Crna Gora treba da izgleda 2024″, rekao je Krivokapić.

Istakao je da nije tačno da direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) nije izabran u skladu sa zakonom.

„Ne, nego je trebalo da bude izabran na osnovu opstrukcije koja mu je pravljena od strane Odbora za bezbjednost”, naveo je premijer.

Brajović je kazao da Krivokapić uopšte ne odgovara na pitanja poslanika i da “ima jedno mišljenje ujutro, a popodne drugo”.

Premijer mu je rekao da “ne zna o čemu priča”.

Brajović je poručio da je rešenje da premijer podnese ostavku, a ne da drži u blokadi i izvršnu i zakonodavnu vlast, jer je indirektni krivac za to što Skupština nema kvorum.

Srđan Pavićević (Crno na bijelo) pitao je premijera kako tumači u kontekstu najnovijih političkih događanja, odnos srpskih zvaničnika prema Vladi, premijeru i zvaničnoj politici Crne Gore i njenim protagonistima.

„Da li će najnovija događanja imati i kakve reperkusije na zajednički život u regionu i kvalitet susedskih odnosa između Srbije i Crne Gore?

Da li će se stavovi zvaničnog Beograda odraziti na turizam, trgovinu, ekonomiju, saradnju u domenu kulture i slično?“, pitao je Pavićević.

Krivokapić je kazao da nije zabeleženo u istoriji Crne Gore da u tako kratkom periodu neko toliko otrovnih strela upućuje premijeru, predsedniku Skupštine i da se na taj način pokušavaju proglasiti izdajnicima.

Rekao je da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa državama regiona i politika nikad nije uticala na međuljudske odnose građana.

„Veliki broj turista iz Srbije koji trenutno borave u Crnoj Gori pokazatelj je da trenutno zaoštravanje političkih odnosa između dve države neće uticati na svakodnevni život građana dve država…

Prirodno je da imamo nesuglasice, ali mislim da je vreme da se stavi akcenat na ono što nas spaja, a ne na ono što nas često razdvaja“, poručio je Krivokapić.

On je kazao da Srbi koji su u Crnoj Gori imaju maticu, a to je Crna Gora, „a ne Beograd i nikad nije bio Beograd“.

Ocenio je da su ove podele nasleđene i ne bi ih bilo da je Crna Gora bila građanska država.

„Ne znam da li ćete rekonstruisati Vladu, ali činjenica je da ona mora da isijava konceptom strahovito jasne ideje.

Narod mora da oseti da ga nosi grupa pametnih ljudi“, rekao je Pavićević.

Fakti

Check Also

Berbokova: Nemačka ne može da prihvati, da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom!

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka, ne može da prihvati …