Amerika zatražila da je Kina pusti u svoju svemirsku stanicu… – Peking: Ne dolazi u oibzir!

Vašington je zatražio da se uključi u funkcionisanje „Tjangonga“, ali je Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) to – glatko odbila!

Kina je udarila Sjedinjene Države u još jednu bolnu tačku.

Pozvala je 17 zemalja, uključujući Rusiju, da učestvuju u naučnim eksperimentima u njenoj orbitalnoj stanici „Tjangong“.

Ponudila im je dve mogućnosti: da unutar stranice imaju svoje „naučne odeljke“ ili da za „Tjangong“ prikače sopstvene kosmičke module.

Nije poznato da li će sve zemlje prihvatiti poziv, ali je Peking takvu mogućnost unapred uskratio – Sjedinjenim Državama.

Prevarili ste se ako ste pomislili da to Amerikance nije ni zanimalo i da ništa ne gube, utoliko pre što zajedno sa Rusijom koriste Međunarodnu svemirsku stanicu.

Vašington je zatražio da se uključi u funkcionisanje „Tjangonga“, ali je Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) to – glatko odbila!

To je, naravno, ponižavajuće za zemlju koja i dalje veruje da glavna na planeti i da ima pravo da svima nameće svoja pravila i interese, čak i da vređa sve koji joj nisu po volji.

CNSA je Amerima udarila na obraz i ponos i obrazloženjem odbijanja: nesklad između američkih projekata i njihove naučne vrednosti. Jednostavno rečeno: Amerikancima je saopšteno da u Pekingu to smatraju „smećem“.

Međutim, to nije jedini razlog odbijanja.

NASA je više puta odbila da primi kineske astronaute u svoj deo Međunarodne svemirske stanice, pa su im Kinezi sada samo vratili milo za drago.

Kina to sebi može dozvoliti i zbog sve veće ekonomske moći i zbog činjenice da postaje prva zemlja sa stalnom „radnom sobom“ u kosmosu otvorenom i za druge zemlje. Do 17…

„Ljubav“ Vašingtona prema Kini ovo će samo dodatno pojačati.

Fakti

Check Also

Sve krvavija bitka za Volčansk, Ukrajincima preti „kotlić”!

Bitka za Volčansk na harkovskom pravcu, postaje sve teža i krvavija – ruske snage svim …