Amerika zatražila da je Kina pusti u svoju svemirsku stanicu… – Peking: Ne dolazi u oibzir!

Vašington je zatražio da se uključi u funkcionisanje „Tjangonga“, ali je Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) to – glatko odbila!

Kina je udarila Sjedinjene Države u još jednu bolnu tačku.

Pozvala je 17 zemalja, uključujući Rusiju, da učestvuju u naučnim eksperimentima u njenoj orbitalnoj stanici „Tjangong“.

Ponudila im je dve mogućnosti: da unutar stranice imaju svoje „naučne odeljke“ ili da za „Tjangong“ prikače sopstvene kosmičke module.

Nije poznato da li će sve zemlje prihvatiti poziv, ali je Peking takvu mogućnost unapred uskratio – Sjedinjenim Državama.

Prevarili ste se ako ste pomislili da to Amerikance nije ni zanimalo i da ništa ne gube, utoliko pre što zajedno sa Rusijom koriste Međunarodnu svemirsku stanicu.

Vašington je zatražio da se uključi u funkcionisanje „Tjangonga“, ali je Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) to – glatko odbila!

To je, naravno, ponižavajuće za zemlju koja i dalje veruje da glavna na planeti i da ima pravo da svima nameće svoja pravila i interese, čak i da vređa sve koji joj nisu po volji.

CNSA je Amerima udarila na obraz i ponos i obrazloženjem odbijanja: nesklad između američkih projekata i njihove naučne vrednosti. Jednostavno rečeno: Amerikancima je saopšteno da u Pekingu to smatraju „smećem“.

Međutim, to nije jedini razlog odbijanja.

NASA je više puta odbila da primi kineske astronaute u svoj deo Međunarodne svemirske stanice, pa su im Kinezi sada samo vratili milo za drago.

Kina to sebi može dozvoliti i zbog sve veće ekonomske moći i zbog činjenice da postaje prva zemlja sa stalnom „radnom sobom“ u kosmosu otvorenom i za druge zemlje. Do 17…

„Ljubav“ Vašingtona prema Kini ovo će samo dodatno pojačati.

Fakti

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …