Orban: EU treba da shvati da je Srbija trenutno korisnija njoj, nego što je EU Srbiji

“Svaki region ima centralnu zemlju, to ne dira u osetljivost ostalih zemalja…”

Dok Srbija ne bude integrisana u Evropsku uniju ni zapadni Balkan neće biti integrisan. Ključ stabilnosti regiona je Srbija, izjavio je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban u Beogradu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Orban je pojasnio da svaki region ima centralnu zemlju, kao što je u vreme kada je Mađarska bila na putu ka EU to bila Poljska.

“Svaki region ima centralnu zemlju, to ne dira u osetljivost ostalih zemalja.

Zato ja nedvosmisleno podržavam Srbiju i njen put ka EU, izjavio je.

Naglasio je da EU treba da shvati da je Srbija trenutno korisnija EU nego što je EU Srbiji, te da će EU – ako ne prihvati nove impulse i nove članice – tapkati u mestu i doći će do njenog raspada.

Orban je naveo i da Srbija može da računa na Mađarsku, kao što i Mađarska računa na Srbiju.

“Jednom meni, jednom tebi – sigurni smo da u ovim decenijama koje nam predstoje i ukoliko budemo imali poteškoće možemo da računamo na srpski narod, kao što vi možete da računate na mađarski narod”, naveo je Orban.

Predsednik Vlade Mađarske je kazao i da je dogovoreno da se međusobno priznaju sertifikati o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su odnosi Srbije i Mađarske u istoriji apsolutno najbolji.

On je kazao da je Mađarska bila 13. trgovinski, pa 11, potom deveti, a danas je već peti trgovinski partner Srbiji, te da se očekuje da trgovinska razmena između dve zemlje ove godine pređe dve milijarde evra.

Vučić je zahvalio Orbanu na 16 velikih investicija mađarskih kompanija u prošloj godini, te ocenio da je Vlada Mađarske umnogome doprinela dobrim odnosima sa Mađarima u Vojvodini.

“Zahvalio bih na na ulozi u regionu celog zapadnog Balkana.

Uloga Mađarske je izuzetno stabilizujuća, gotovo za sve zemlje Zapadnog Balkana, podrazumeva se i za Srbiju, ali i sve ostale, jer svi vas doživljavamo kao stabilizijući faktor.

Hvala što uvek imate vremena za Zapadni Balkan i hvala vam što i svi drugi sa Balkana uvek dobiju vreme i prostor u vašoj agendi i što uvek želite da pomognete”, naveo je.

Zahvalio Orbanu i na podršci putu Srbije u EU.

“Mnogi govore da taj put podržavaju, ali malo ko to čini hrabro i otvoreno i spreman da istrpi kritike kao što to činite Vi. Mi možemo samo da zahvalimo i da kažemo da uvek možete da računate na srpsko prijateljstvo”, dodao je Vučić.

Vučić je kazao i da bi za tri godine, što se tiče srpske strane, mogla da se otvori pruga Beograd-Budimpešta, da se za četiri godine ide do Budimpešte za dva sata i 40 minuta.

Dodao je da će ta pruga povezivati dva grada i sa Istanbulom, te istakao i da je ponosan na spajanje gasovodnih cijevi.

“Mi smo plaćali tranzitnu taksu Mađarskoj decenijama, a Viktor Orban je kada smo dogovarali izgradnju Balkanskog ili Turskog toka, kako god hoćete, rekao da su Mađari ubuduće spremni da plaćaju Srbiji taksu”, kazao je Vučić.

Prethodno je Orden srpske zastave prvog stepena uručen ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu.

Njega je Vučić odlikovao 28. juna za naročite zasluge u učvršćivanju i jačanju saradnje između Srbije i Mađarske.

Fakti

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …