Ruski ekonomski ekspert Nikita Maslennikov objašnjava, kako dobro zaraditi na ruskom Fitch rejtingu!

Međunarodna rejting agencija Fitch potvrdila je ruski rejting na nivou BBB sa stabilnim izgledima.

Ekonomista Nikita Maslennikov je u svom intervjuu, objasnio šta znači ocena stranih analitičara.

Nikita Maslennikov, šef finansija i ekonomije na Institutu za savremeni razvoj, komentarisao je rejting Rusije sa 2,9% na 3,8%.

Prema stručnjaku, nivo „BBB“ znači da kreditni rejting država ostaje na nivou ulaganja. Štaviše, sve tri vodeće međunarodne agencije.

Za investitore je ovo signal da porast sistemskih problema na finansijskom tržištu Ruske Federacije nije vidljiv i oni mogu bezbedno da nastave da ulažu.

„Naravno, takve odluke se donose u skladu sa tržištem i tržišnim kombinacijama u nastajanju“, dodao je on.”

Prognoza je „stabilna“ – priznanje da se Rusija prilično brzo oporavlja nakon krize, objasnio je specijalista.

Do kraja juna, Ruska Federacija će dostići dokolike granice u pogledu maksimalnih makro pokazatelja, sa izuzetkom jedne tačke: stvarni raspoloživi novčani prihodi stanovništva.

„Ali prema drugim pokazateljima, izaći ćemo ili ćemo malo premašiti pokazatelje iz četvrtog kvartala 2019. godine“, primetio je analitičar.

Nikita Maslennikov je takođe primetio: Analitičari Fiča takođe su uzeli u obzir činjenicu da su nedavno prognoze za stopu ekonomskog rasta Ruske Federacije za 2021. godinu imale uzlazni trend.

To sledi iz prilagođavanja Ministarstva za ekonomski razvoj: očekivani rast ruskog BDP-a povećan je za skoro jedan procentni poen – sa 2,9% na 3,8%.

„Plus toga, analitičari Ficha uzeli su u obzir stanje na tržištu duga. Na državnom dugu Ruske Federacije primećuje se smanjenje obima zaduživanja, što je pozitivan faktor.

To svedoči o oporavku ekonomije “, rekao je ekonomista.

Naravno, naglasio je, agencija Fič nije mogla a da ne odgovori na dinamiku budžetskog bilansa, koju Rusija pokazuje poslednjih meseci.

Sada Ruska Federacija ima višak i saveznog budžeta i budžeta regiona.

Ukupan višak konsolidovanog budžeta premašio je jedan bilion rubalja, rekao je govornik.

„Da bi procenili sposobnost vlade da servisira svoje dužničke obaveze, analitičari Fiča nisu mogli da izdaju bilo koju drugu prognozu osim stabilne.

Ovo je prirodno i očekuje se “, dodao je.”

Istovremeno, Nikita Maslennikov je pojasnio: ocena rejtinga je trenutna slika.

Prema njegovim rečima, rejting ne uklanja potrebu za pažljivim praćenjem makroekonomskih rizika koji prate oporavak ruske ekonomije.

„Situacija se može pogoršati ako ne učinimo ništa“, upozorio je stručnjak.

Međunarodna rejting agencija ocenjuje da je finansijsko zdravlje Ruske Federacije stabilno, ali dolazi do pogoršanja.

To je, dodao je analitičar, signal investitorima: nastavite da radite u Rusiji, uprkos trenutnim sankcijama i drugim ograničenjima.

Zahvaljujući rejtingu Ruske Federacije u Fiču, ne samo stranci, već i Rusi mogu dobro zaraditi na investicijama u državi.

„Situacija na tržištu duga u Rusiji je stabilna, tako da postoji mogućnost da se bankarski depoziti ostave u obveznicama saveznih zajmova.

Ako se nerezidentima preporučuje da to urade, zašto onda ne bismo sami poslušali ove preporuke “, rezimirao je Nikita Maslennikov.

Borba.Info

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …