SAD imaju velike probleme u „hipersoničnom sustizanju“ Rusije i Kine! – Ne ide, pa ne ide…

Izveštaj precizira da Ministarstvo odbrane SAD, još uvek nije utvrdilo „konačne operativne parametre za hipersonično oružje“.

Sjedinjene Države imaju ozbiljne teškoće u pokušaju da sustignu Rusiju i Kinu u razvoju hipersoničnog oružja – ocenio je The National Interest.

Ovaj ozbiljni američki list navodi ocenu Majkla Grifina, podsekretara u Pentagonu za istraživanje i razvoj, „Sjedinjene Države nemaju sisteme koji bi mogli da u potrebnoj meri predstavljaju pretnju Kini i Rusiji“.

Priznao je i da SAD „nemaju način za odbranu od ruskog hipersoničnog oružja“.Autor članka u The National Interest – Mark Episkopos – pozvao se na izveštaj Kongresne službe za istraživanje prema kojem je Vašington poslednjih godina povećao finansiranje programa za razvoj hipersoničnog oružja. Zbog sve većeg potencijala Rusije i Kine.

Napominje se da Moskva i Peking drže težište na hipersoničnim sistemima sa nuklearnim glavama, dok ih Vašington razvija navodno za taktičku upotrebu, što zahteva veću tačnost i samo je po sebi teže.

Isti izveštaj precizira da Ministarstvo odbrane SAD, još uvek nije utvrdilo „konačne operativne parametre za hipersonično oružje“.

Epsikopos ukazuje i da se američki analitičari ne slažu oko toga, da li hiperonično oružje može presudno uticati na vojni potencijal države i(li) izmeniti osnovnu logiku nuklearnog odvraćanja.

Pre nedelju dana je vojni vrh Rusije objavio da će fregata Projekta 22350 „Admiral Golovko“ postati prvi nosač brodskih hipersoničnih raketa „Cirkon“.

Vrhovni komandant ruske mornarice Nikolaj Jevmenov je naglasio da su ti brodovi najmoderniji u ratnoj floti Rusije.

Rusija trenutno raspolaže hipersoničnim oružjima „Avangard“, „Kinžal“ i „Cirkon“.

Fakti

Check Also

Lokid Martin izabran za dobavljača presretača sledeće generacije za američku pvo!

Dana 15. aprila, američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) odabrala je Lockheed Martin kao isporučioca …