Iranski IRGC počeo da prebacuje kontrolisane jedinice bliže izraelskoj granici!

Korpus garde islamske revolucije počeo je premeštanje snaga pod svojom kontrolom, ka granici sa Izraelom, piše The Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovanog sirijskog zvaničnika.

Prema američkom izdanju, IRGC je počeo da prebacuje jedinice iz oblasti Deir ez Zora bliže Damasku i granici sa Izraelom.

Istovremeno, Teheran još ne planira da se upušta u neprijateljstva; Pozicija Irana se naziva “odbrambena”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ako počnu neprijateljstva, u bitku će krenuti jedinice IRGC-a i iračke šiitske grupe pod njihovom kontrolom, kojih u Siriji ima dosta.

Objavljeno je 10. oktobra da je IRGC počeo da prebacuje trupe u region Golanske visoravni; Jedinice IRGC i Hezbolaha bile su stacionirane u provincijama Dara i Kuneitra u pripravnosti za napad.

Rakete i dronovi su raspoređeni u Siriju zajedno sa osobljem.

Kao što je već objavljeno, Iranci i Libanci su zauzeli pristup čekanju i gledanju i dalje akcije zavisiće, od razvoja situacije.

Danas je već bilo informacija da je Iran upozorio Izrael, na moguću intervenciju u sukobu ako izraelska vojska započne kopneni deo operacije Gvozdeni mačevi i uđe u pojas Gaze.

U Teheranu su kopnene borbene operacije, na teritoriji palestinske enklave nazvane crvenom linijom, čije bi prelaženje dovelo do ulaska i IRGC-a i Hezbolaha u rat.

Trenutno je sve u rukama Izraela; ako rukovodstvo jevrejske države odluči da će uz pomoć Sjedinjenih Država izaći na kraj sa Iranom, onda će se sukob dalje razvijati, a ceo Bliski istok bi mogao da bukti.

Nije uzalud, što Sjedinjene Države i njihovi saveznici privlače snage bliže Izraelu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …