Šta nam je sve potrebno da bismo pobedili ruski specnaz?

Tipična obuka specijalnih jedinica će u bliskom vremenskom periodu postati prevaziđena.

Sudeći prema projekcijama Ministarstva odbrane SAD, posebno sektora koji je nadležan za specijalne operacije i sukobe niskog intenziteta, američke specijalne jedinice se u budućnosti mogu suočiti sa neprijateljem koji koristi nepoznatu taktiku borbe i nestandardne oblike delovanja.

Ovo se posebno odnosi na razvoj specijalnih jedinica drugih zemalja koje imaju respektabilno izgrađene oružane snage, kao što su Rusija i Kina.

Američke specijalne jedinice koje su decenijama uvežbavane za borbu protiv terorizma i pobunjeničkih pokreta, sada moraju da promene svoju doktrinarnu upotrebu i prorijentišu se na potencijalne pretnje koje donosi 21.vek.

Ove pretnje uključuju visok potencijal od direktnog konflikta sa drugim državama koje imaju izuzetno ozbiljne oružane snage, kao što su npr. Rusija ili NR Kina.

O ovom problemu u svom tekstu piše Piter Sučiu, koji je stručni saradnik američkog internet portala National Interest.

Tipična obuka specijalnih jedinica će u bliskom vremenskom periodu postati prevaziđena.

Prema rečima ovog autora, borbena efikasnost ovih sastava će biti proširena dodavanjem novih komponenti kao što su specijalne jedinice za hakovanje ili borbeni sastavi specijalizovani za upotrebu čitavog spektra taktičkih bespilotnih letelica.

Obuka će biti usložnjena tako da će specijalne jedinice morati munjevito da reaguju na sve izazove koji se iznenada mogu pojaviti u svetu, informacioni rat, sukobe ne ekonomskom planu, široku propagandnu konfrontaciju.

Iako je američka vojska koncentrisana za borbu protiv neprijatelja konvencionalnim metodama koje su standardne u oružanom sukobu, takvi tradicionlani obrazci delovanja u savremenom ratu mogu da budu potpuno prevaziđeni.

Komanda za specijalne operacije američke vojske (SOCOM), mora da nastavi sa osavremenjavanjem svojih borbenih sastava, jer bi u suprotnom mogli da nalete na neprijatelja koji koristi nepoznatu taktiku borbe i nestandardne oblike delovanja prilikom njenog izvođenja.

Deo ovo tehnologije je oslonjen na uvođenje u naoružanje sistema sa veštačkom inteligencijom.

Prema rečima američkog autora, SOCOM intenzivno radi na ovom planu.

„Trenutno, specijalne jedinice u obliku kakvom postoje ne mogu da zadovolje potrebe savremenog društva.

Ova činjenica bi nas trebala navesti na razmišljanje.

Postoje barijere, za čije prevazilaženje nam je potrebno puno više talenta u cilju unapređenja funkcionalnosti specijalnih jedinica“, rekao je Ezra Koen, pomoćnik američkog ministra odbrane koji je zadužen za specijalne operacije i sukobe niskog intenziteta.

Russia Beyond

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …