ŠOKANTAN PREOKRET HEROJA: Nađa Savčenko otkrila ukrajinske državne tajne na ruskoj televiziji

Ukrajinski pilot Nađa Savčenko uvek je odbijala razgovor sa ruskim medijima. Ali za NTV je odlučila da napravi izuzetak.

Savčenko je pristala da razgovara u režimu za videokonferencije, međutim, kategorički je odbila da govori ruski. Govoriće na “jeziku agresora” samo tokom razgovora sa Rusima iz Kremlja.

Jednom prilikom je američki senator Džon Mekejn nazvao Nađu Savčenko „ikonom slobode i demokratije“. Tada je bila uhapšena u Rusiji.

Kada je izašla na slobodu i vratila se u Ukrajinu, ponašala se nepredvidljivo. Najneprijatnije za ukrajinske vlasti bilo je to što je Nađa počela glasno da optužuje zapad za organizovanje Majdana:

„Ni Narandžasta ni Revolucija dostojanstva nisu nastale pod uticajem Rusije. Nastale su pod uticajem zapadnog civilizovanog sveta“.

Još gore, ona je grubo rekla da su Porošenko i njegovi saradnici krivi za smrt takozvane „nebeske stotine“.

Savčenkova tvrdi da je za vreme Majdana, Jurij Lucenko, koji je kasnije postao glavni tužilac, pozvao demonstrante da sruše vladu i obećao da će im dati oružje.

Ona je napomenula da je lično videla kako Parubij, koji je kasnije zauzeo mesto predsednika ukrajinskog parlamenta, dovodi naoružane ljude, verovatno snajperiste, u zgradu hotela Ukrajina u Kijevu.

Čak ni smena predsednika u Ukrajini nije pokrenula istragu ovih zločina.

Nakon izlaska iz zatvora, Savčenkova je neočekivano postala prava „nagazna mina“ za ukrajinske vlasti, nastavljajući da ostaje u tom statusu i danas.

Savčenko je oficir i pilot ukrajinske vojske. Posle zarpbljavanja i suđenja u Rusiji postala je nacionalni heroj Ukrajine, slavljena širom zemlje.

Po povratku u Ukrajinu posle oslobađanja pod dektretom Putina, počela je političku borbu protiv korumpiranog Porošenka i njegove oligarhije.

Savčenko je odjednom postala predmet napada političke korumpirane oligarhije pa je postala i meta za progon.

2018. je optužena za planiranje državnog udara na montiranom procesu  pa je tom prilikom i uhapšena.

Posle oslobađanja oformila je stranku i nastavila političku borbu protiv korumpiranog sistema.

Politički protivnici je još uvek optužuju za nagodbu sa Vladimirom Putinom koji ju je lično oslobodio od 25 godina zatvora.

Autor: Borba.info

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …