Dr Perišić: Voće i povrće je toliko otrovano fungicidima i pesticidima… – VIDEO

“Govorimo o insekticidima kojima se prska voće i povrće, a koje unosimo u organizam. Pitanje je šta će naša jetra da uradi sa tim. Mi se ne možemo osloboditi onoga što se nalazi na povrću – fungicidi i pesticidi”.

Za samo nedelju dana iz hrvatskih prodavnica izbačeni su: konzerve ribe, suhomesnati proizvodi i sladoledi, jer su u njima pronađeni pesticidi.

Iako je to bila rutinska kontrola, postoji verovatnoća da se to može dogoditi bilo kome, jer savremena poljoprivredna proizvodnja koristi zaštitu od korova, insekata i plesni.

Zbog toga se postavlja pitanje koliko su pesticidi opasni po zdravlje ljudi?

Dr Vojislav Perišić kaže da 15 posto pesticida, uprkos obradi, ostaju na voću i povrću.

“Govorimo o insekticidima kojima se prska voće i povrće, a koje unosimo u organizam.

Pitanje je šta će naša jetra da uradi sa tim. Mi se ne možemo osloboditi onoga što se nalazi na povrću – fungicidi i pesticidi”.

Kao primer, on navodi jabuku čija je “koža masna”, a taj sloj predstavlja ustvari ksenobiotik i savetuje da plod potopimo na 15 minuta u sodu bikarbonu ili sirće.

“Ako je pesticid baza – sirće će ga rastvoriti i vi ćete ga maći sa pranjem. Ako je kiselina, biće soda bikarbona.

Najznačajniji broj pesticida je slaba kiselina pa se rastvara u sodi bikarboni, ona ga vezuje i skida ga.

A može biti i sirće, npr. u slučaju zelene salate”, objašnjava Perišić.

Kaže da je za pranje voća i povrća dovoljna jedna supena kašika na jedan litar vode ali da ga takođe treba oljuštiti, jer se ispod kore koncentrišu toksini.

Takođe, savetuje i da se odstrani deo kod peteljke.

Ukoliko govorimo o grožđu koje se tretira fungicidima – hemikalijama koje uništavaju plesni, doktor kaže da to voće treba dobro prati čak pola sata.

Bez obzira na vrstu voća i povrća, ukoliko ga ne operemo dobro, kumulativno je veoma opasno to što pesticidi ostaju u našem organizmu.

Govoreći o izjavama dr Nestorovića, koji tvrdi će ljudi koji jedu usoljenu hranu živeti duže, jer je “so zdrava, a holesterol ne postoji”, Perišić kaže da to nije tačno.

“Nezgodno je da komentarišem čoveka sa kojim sam radio 30 godina.

Ali ovo nije istina.

So je zdrava – gram, gram i po natrijum-hlorida dnevno ali preko toga je mnogo, opterecuje nas kardiovaskularni sistem, vuče vodu”.

Pogledajte video-prilog:

B92, TV PRVA

Check Also

Najstarije poznato groblje na svetu, nisu izgradili ljudi!

Paleontolog Li Berger otkrio je neobičnu sahranu u Južnoj Africi. Tamo pronađeni ostaci pripadaju dalekom …