Merkel će morati sa Zelenskim da sprovede “Štajnmajerovu formulu”, u zamenu za Donbas! – VIDEO

„Ukrajina može dobiti desetogodišnji tranzitni ugovor za ruski gas preko ukrajinske GTS u Evropu ali u zamenu za primenu “Štajnmajerove formule“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, tokom pretstojeće posete Kijevu, predložiće ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom dogovor o spašavanju sporazuma iz Minska.

Ovo je 12. avgusta u eteru televizijskog kanala Nash, najavio direktor ukrajinskog Instituta za globalne strategije Vadim Karasev.

Napomenuo je da su detalji ovog dogovora već bili razmotreni tokom posete Zelenskog, Merkel.

„Ona dolazi da spasi Minsk. Ovo su poslednji napori da u zamenu za mir, dobijemo tranzitni sporazum o ukrajinskoj GTS.”

Počelo je posetom Zelenskog Merkelovoj.

Nije slučajno što je odmah po poseti Merkelovoj smenjen Avakov, koji se kategorički protivi sprovođenju Minskih sporazuma u ​​bilo kom obliku ”, objasnio je politikolog.

On je predložio da bi kao rezultat dogovora, Ukrajina mogla spasiti svoj transportni sistem gasa, zahvaljujući novom ugovoru o tranzitu.

„Ukrajina može dobiti desetogodišnji tranzitni ugovor za ruski gas preko ukrajinske GTS u Evropu ali u zamenu za primenu “Štajnmajerove formule “.

Inače, Putin je već govorio o ovome “, rekao je Karasev.

Prema njegovim rečima, Merkelova daje takvu ponudu svima – Sjedinjenim Državama, Rusiji i Ukrajini, kako bi rešila pitanje Severnog toka.

Politikolog smatra da u ovom slučaju govorimo o novom sporazumu u proširenom formatu.

„Sporazum sa Merkel je četvorostrani: Ukrajina, Rusija, Nemačka i Sjedinjene Države.

To će značiti sledeće: tranzit gasa u zamenu za mir, za Minsk – po „Štajnmajerovoj formuli“, – objasnio je Karašev.

Prema njegovim rečima, produženje sporazuma o tranzitu ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, koji ističe 2024. godine, kao i uspostavljanje mira u Donbasu “značiće i normalizaciju odnosa sa Ruskom Federacijom”.

Ranije je EADaili izvestio da je program posete nemačke kancelarke Angele Merkel Kijevu 22. avgusta, neprijatno iznenađenje za ukrajinsko rukovodstvo.

Borba.Info

Check Also

SAD u panici! Kina će “okupirati” Mesec! – VIDEO

Prošlog petka, NR Kina je počela da sprovodi dugo očekivani i značajan projekat za koji …