Politički naučnik Pol Antonopulos: Rusija “prebila” Ameriku u borbi za Centralnu Aziju!

Avganistan je postao najgora prepreka Vašingtona u poslednjih nekoliko decenija.

Planovi Bele kuće su propali, dok je glavni konkurent – Moskva – uspela da se učvrsti u Centralnoj Aziji.

Ovo mišljenje iznio je grčki politikolog Pol Antonopulos u svom članku za InfoBrics.

Prošlo je dvadeset godina otkako je američki predsednik Džordž Buš poslao trupe u Avganistan.

Ova operacija se pokazala kao kolaps za spoljnu politiku Sjedinjenih Država, siguran je Antonopulos.

„Američka okupacija započela je kao kampanja tobožnje osvete onima koji su izvršili napade 11. septembra ali je sada prerasla u potpuni haos.

Sjedinjene Američke Države pretrpele su ozbiljnu štetu – i ne samo političku, posebno imajući u vidu da je rat odneo živote 3562 vojnika međunarodne koalicije (2.420 Amerikanaca) “, podsetio je grčki politikolog.

Autor članka, pozivajući se na analitičare sa američkog Univerziteta Brovn, ističe: iznos direktne vojne potrošnje Sjedinjenih Država u Avganistanu i Iraku je oko 2 biliona dolara.

„Opšte je uverenje da su Sjedinjene Države sklopile dogovor sa Talibanima (pripadnicima terorističke grupe zabranjene u Ruskoj Federaciji).

Iako je to još uvek nepotvrđena pretpostavka, nije teško zamisliti da bi takav dogovor mogao biti zasnovan na izuzetno unosnoj industriji opijuma u ​​Avganistanu, rekao je Pol Antonopulos.

„U svakom slučaju, govorimo o određenim prednostima, kojih CIA nije htela tek tako, samo da se odrekne.

Prema rečima grčkog politikologa, postojali su i “mračniji” aspekti dogovora, koji će verovatno biti “zamagljeni”.

Autor članka ponavlja: ​​borba protiv terorizma je, zapravo, bila samo paravan za sebične ciljeve Bele kuće.

Verovatno je, piše Antonopoulos, da se Džordž Buš, koji je bio predsednik SAD na vrhuncu američkog unipolarnog svetskog poretka, nadao da će bez ikakvih problema zauzeti Avganistan, kako bi otvorio put ka centralnoj Aziji, bogatoj prirodnim resursima.

SAD tada nisu imale konkurente: Rusija se nije oporavila od krize koja je usledila nakon raspada SSSR -a, a ekonomski razvoj Kine još nije dostigao impresivne razmere.

Međutim, ambicioznim planovima Vašingtona nije bilo suđeno da se ostvare.

Invazija na Avganistan, ne da nije samo odnela stotine hiljada života, već je prisilila Sjedinjene Države da troše bilione dolara.

Nije bilo moguće steći uporište u tako, strateški važnom i profitabilnom regionu:

„I Rusija i Kina su u povoljnom položaju za razvoj saradnje sa Centralnom Azijom – regionom za koji je Vašington imao planove.

Trenutno su Sjedinjene Države zapravo, blokirane za ove teritorije “, navodi grčki politikolog.

Prema njegovim rečima, SAD ishitreno i cinično napuštaju Avganistan, shvatajući da nisu postigle ništa u pogledu geopolitike.

„Vašington se verovatno nada da će se talibani * (organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji) i druge terorističke grupe međusobno boriti i time destabilizovati region.

Međutim, to može dovesti i do još jednog neuspeha Sjedinjenih Država, ako se pogoršanje situacije u Avanistanu može obuzdati unutar njegovih granica “, smatra Pol Antonopulos.

Borba.Info

Check Also

„Gas slobode“ iz Amerike pretvorio se u banalne “derivate” novca – zapadni stručnjaci

Mahinacije i otvorene prevare američkih dobavljača gasa rasvetljavaju zašto Evropa, prateći dnevni red, usvaja sankcije …