EU sprovodi političku ‘Kama sutru’

Politika EU prema Rusiji ne pomaže u jačanju odnosa i samo je manifestacija „političke Kama sutre“, tvrdi visoki diplomata Moskve dok se tenzije razbuktavaju na kontinentu.

Govoreći u okviru intervjua sa istaknutim ruskim voditeljem tok emisije u ponedeljak, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je, da je strategija bloka kombinacija tri principa: distance, pritiska i dijaloga o pitanjima, od interesa za Brisel.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima ovog veterana, najviši diplomata EU Žozep Borel, „rekao je da želi novu politiku prema Rusiji i da će ona ipak, biti konstruktivna.

„Bilo je tako snažnih napada na njega posle njegove posete Moskvi, samo zato što smo objasnili šta mislimo o [Alekseju] Navaljnom i svemu drugom i o ulozi Nemačke i Evrope uopšte u raspirivanju ovih laži i nemogućnosti da iznesemo bilo šta činjenice i odgovori na elementarna pitanja“, rekao je Lavrov.

On je podsetio da je bivša visoka predstavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini izmislila pet ključnih oblasti za odnose sa Rusijom, pri čemu je jedan od glavnih principa fokusiran na normalizaciju, sve dok se Moskva pridržava sporazuma iz Minska, o Donbasu.

Prema njegovim rečima, svako ko je pročitao protokole „shvatiće da je reč o političkoj šizofreniji“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Moskovski ministar spoljnih poslova osudio je briselsku „koreografiju“ strategije „povratak, ograničavanje i angažovanje“, navodeći da je to „politička Kama sutra“.

Lavrovljeva strana dolazi nakon što je Evropski parlament u rezoluciji rekao, da Moskva rizikuje da bude potpuno isključena iz glavnog globalnog platnog sistema SVIFT, ako ruske trupe pokrenu invaziju na Ukrajinu.

U tekstu, Brisel je rekao da blok mora biti spreman da pošalje „veoma oštro upozorenje, da će vojna neprijateljstva biti ne samo neprihvatljiva, već će imati i visoku ekonomsku i političku cenu“.

U junu su Evropska komisija i Borel pripremili izveštaj o odnosima sa Moskvom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je rekao da „u sadašnjim okolnostima, obnovljeno partnerstvo između Evropske unije i Rusije, koje omogućava bližu saradnju, izgleda kao daleka perspektiva.

Naša ambicija bi trebalo da bude, da istražimo puteve, koji bi mogli da pomognu da se trenutna dinamika postepeno promeni u predvidljiviji i stabilniji odnos.

Prema priručniku, EU će „nastaviti da se bori protiv kršenja ljudskih prava i zalagaće se za demokratske vrednosti“, kao i za navodna kršenja međunarodnog prava Moskve u Ukrajini, Gruziji i drugde.

Dok će Brisel pokušati da ograniči pokušaje Rusije da potkopa interese bloka, pokušaće da se angažuje sa najvećom zemljom na svetu o ključnim pitanjima, kao što su pandemija Covid-19, klimatske promene i borba protiv terorizma.

Ranije ove godine, EU je iznela nacrt izveštaja, u kojem zahteva da blok zauzme konfrontativniji pristup Moskvi.

List navodi da Brisel treba da „prenese potencijalne koristi, koje je spreman da ponudi, u zamenu za demokratsku transformaciju“ zemlje, a takođe je predložio da se „propaganda“ usmeri na uspostavljanje „Televizije slobodne Rusije sa emitovanjem 24/7“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …