NEMCI I POLJACI PONOVO U SUKOBU – Poljski predsednik Andžej Duda uvredio Angelu Merkel!

“Nešto kasnije jeste primila buket cveća od premijera Mateuša Moravjeckog ali poljski predsednik Duda, koji je po protokolu prva osoba u državi, nije ni pozdravio Merkel“.

Uticajni nemački list priznaje da se nijedna od zemalja EU ne odnosi prema Poljskoj hladno kao Nemačka ali naglašava da je korak Varšave „uvreda koja svedoči o sukobu dve države“

Varšava nije toplo dočekala Angelu Merkel, a poljski predsednik Andžej Duda je uvredio kancelarku – odbijanjem da se sa njom sastane, objavio je Die Welt.

Autor članka u ovom uticajnom nemačkom listu, Filip Fric, napisao je da je sastanak Merkelove i Dude bio unapred planiran ali je Merkelova po dolasku u Varšavu morala da promeni program posete:

“Nešto kasnije jeste primila buket cveća od premijera Mateuša Moravjeckog ali poljski predsednik Duda, koji je po protokolu prva osoba u državi, nije ni pozdravio Merkel“.

Fric navodi da su poljski mediji nekoliko dana pre dolaska Merkel izvestili da njenog sastanka sa Dudom možda neće biti, jer on treba da prisustvuje „komemorativnim događajima u Katovicama“.

Die Welt naglašava da su nemačku kancelarku tokom „oproštajne turneje“ primili predsednici SAD i Ukrajine koje nisu članice EU, Džo Bajden i Vladimir Zelenski, dok je predsednik Poljske, koja je članica EU, odbio da se sa njom sretne.

Fric procenjuje da je Poljska preko „Dudine demonstracije“ vratila Merkelovoj što njenog predsednika nije pozvala na „konsultacije vlada“ u Berlinu.

Die Welt priznaje da se nijedna od zemalja EU ne odnosi prema Poljskoj hladno kao Nemačka ali naglašava da je korak Varšave „uvreda koja svedoči o sukobu dve države“.

List navodi da je Poljska pretekla Italiju po obimu trgovine sa Nemačkom i da zauzima peto mesto na listi trgovinskih partnera Berlina ali da u političkom smislu Varšava i Berlin “nemaju šta da kažu jedno drugom“.

Poljski mediji prikazuju Nemačku kao neprijatelja.

U Varšavi se sve više raspravlja o mogućnosti izlaska iz Evropske unije.

Fakti

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …