Vučić kao novi Tito – Nesvrstani jači od svrstanih! – VIDEO

“Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću, koje u sebi nosi mir…”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se zvanicama na komemorativnoj sednici povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu.

Prethodno se predsednik Azerbejdžana Ilhan Alijev, koji je otvorio sastanak, zahvalio Vučiću na organizovanju sastanka na visokom nivou.

“Hvala gospodinu Alijevu na govoru i što se učestvovali u organizovanju ovog sastanka… Dobro došli kući”, kazao je Vučić tokom obraćanja prisutnima i naveo da su mir, bezbednost, ljudska prava najvažniji za prosperitet naroda.

“Nadam se da ćemo razgovarati o budućnosti”

“Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan”, poručio je on.

“Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir.

Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj”, istakao je on. “Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću, koje u sebi nosi mir.

Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir.

Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj”, istakao je Vučić.

Promocija tri principa

On je naglasio da je međunarodna saradnja, uz poštovanje fundamentalnih principa jedini put ka razvoju i prosperitetu čovečanstva i istakao da Agenda održivog razvoja UN 2030, prema njegovim rečima, ističe i promoviše tri principa – mir i bezbednost, razvoj i ljudska prava.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, osnivač UN i NAM-a je ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi.

Velika mi je lična privilegija i čast za Srbiju što smo se okupili u Beogradu, gde ćete se osećati kao kod kuće.

Uveren sam da će Beograd kao viševekovni simbol, raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada za različite civilizacije i religije, može da vas podstakne na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje”, poručio je Vučić.

Rekao je da mu je posebno drago što ima priliku da vidi prijatelje iz udaljenih zemalja, kojima teška situacija zbog kovida 19 nije bila prepreka da doputuju u Beograd, čime su pokazali koji značaj pridaju ovoj organizaciju, ali i ukazuju čast Srbiji.

“U vreme kada, nažalost, ima samo nekolicina multilateralnih sastanaka u svetu biće ovo izuzetna i retka prilika da razgovaramo o svim pitanjima licem u lice”, kazao je on.

Naveo je obeležavanje prve konferencije NAM 1961. želja da se oda počast Pokretu koji je u vreme blokovskih podela dao značajan doprinos i viziju koja je zasnovana na poštovanju.

“Nije bilo mesta u Pokretu za dominaciju jedne države nad drugom. Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo.

Svet dijaloga, kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan”, uveren je on.

Vučić je ukazao da se Pokret zasniva na zajedničkim principima koji nikada nisu izgubili značaj, te da je imao suštinsku ulogu u očuvanju mira i bezbednosti u svetu, u procesu dekolonizacije, koji je promovisao jednakost i društveni i ekonomski razvoj svih zemalja.

Uprkos usponima i padovaima, istorija Pokreta nesvrstanih je uspešna priča”, rekao je Vučić.

“Odlučivati o sopstvenoj sudbini nije greh”

On je rekao i da danas nije dovoljno da se nostalgično prisećamo zlatnog doba Porekta, već se moraju raditi na ispnjenju ciljeva, a to je budućnost jednakih, u kojoj se ista prava primenjuju na sve, što je, kaže, pravac kojim je Pokret išao od početka i kojem danas svi treba da streme.

“To zagovaramo, ne zato što je to pitanje interesa pojedinih zemalja, već je jedan od najvećih civilizacijskih koraka koje svet mora da preduzme ako želi da preživi ali ne kao vrsta kampa u kojem ključeve drže samo bogati”, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da pravo da se odlučuje o sopstvenoj sudbini nije greh, već pravo koje mora da pripada svima bez ozira na snagu i moć kojom raspolaže.

Primetio je da je svet danas drugačiji u odnosu na onaj iz 1961. godine, jer su gobalizacija, međuzavisnost i razvoj novih tehnologija planetu učinili manjom, ostvarujući uticaj na živote svih.

“Istovremeno, izazovi sa kojima se suočavamo ne znaju granice, a i njihova priroda je složenija.

Zato je potrebno da više nego ikada radimo na razvoju multilateralizma, jer nijedna država nije izolovana, niti ostrvo samo za sebe, a saradnja je jedini put ka prosperitetu”, rekao je Vučić.

To je, poručuje, osnova na kojoj, uprkos razlikama, stoje članice Pokreta, koji je simbol slobodoljubivog dela sveta, spremnog da se bori za slobodu, nezavisnost suverenitet.

“Verujem da je to nešto za šta se vredi boriti. Srbija najbolje zna koliko je to teško, jer od svih borbi, ona void tešku borbu za očuvanje svog suvereniteta I teritorijalnog integriteta, za rešavanje pitanja Kosova I Metohije”, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija svojom borbom brani univerzalne pricipe na kojima počiva Povelja UN, principe međunarodnog prava, ali i neke od najvažnijih vrednosti Pokreta. Vučić je rekao da Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja koje bi garantovalo trajni mir u pokrajini, uverena da je to odraz naše snage, a ne slabosti.

“Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za uspeh”, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija, kao naslednica SFRJ , nikad nije prestala da stremi jačanju saradnje sa tradicionalnim prijateljima širom sveta.

“Ponosni smo da kao neutralna zemlja, na putu ka EU, radimo I na jačanju sa tradicionalnim prijateljima Azije, Afrike, Pacifika, Latinske Amerike, za koje Beograd, Srbija, bivša Jugoslavija imaju značaj i suštinu.

Naša prijateljstva na severu, jugu, istoku i zapadu su naša snaga”, rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da je Srbija nezavisna država, koja sama donosi odluke, pouzdan partner svojim prijateljima, spremna da svima pruži ruku saradnje.

“Ako želite da idete daleko – hodajte sa nekim”

Podsetio je da je Srbija u proteklom periodu nesebično pomogla svima kojima je to bilo potrebno, sa više od milion vakcina protiv kovida 19, od kojih je više od polovine donirano afričkim i azijskim zemljama, dodajući da će naša zemlja to nastaviti da čini, dok korona virus ne postane prošlost.

“Imate odanog prijatelja u Srbiji, i to nisu prazne reči. Uprkos svim pritiscima, Srbija nikada neće okrenuti leđa prijateljima”, podvukao je Vučić.

Podsetio je da je Poket začet idejom SFRJ, Egipta i Indije, da se mir ne može osigurati podelama već stremljenjem kolektivnoj bezbednosti i okončanjem dominacije jedne zemlje nad drugom.

“Predsednik SFRJ rekao je 1961. godine da smatra da će oni učiniti velika uloga sveta ako se istakne put ka miru, slobodi, jednakosti, punoj saradnji. Jedna afrička poslovica kaže – ako želite da idete bže, hodajte sami, ako želite da idete daleko – hodajte sa nekim.

Verujem da ta poslovica odgovara karakteru ovog pokreta”, zaključio je Vučić.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusija će zadržati dotok gasa, ka evropskoj zemlji, koja nema izlaz na more!

Gasprom kaže da neće smanjiti isporuke Moldaviji preko Ukrajine. Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je …