Ursula fon der Lajen: Ukrajinski gasni rikverc, postao ozbiljan problem za EU!

Ukrajinski gasni “rikverc”, postao je ekonomski problem EU.

Evropa može pomoći Ukrajini samo snabdevanjem ruskim gasom, rekao je Aleksandar Perov, šef posebnih projekata Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, u komentaru za Ekonomiju Segodnia FBA.

Ukrajina se suočila sa nedostatkom gasa

Novinska agencija Rojters obaveštava o želji Brisela da pomogne Kijevu u rešavanju gasnog problema.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je, da bi obrnuti tokovi gasa iz Slovačke mogli da dođu do Ukrajine, odakle je u septembru 2014. godine postavljen interkonektor prema ukrajinskom sistemu za prenos gasa (GTS).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Evropska komisija zajedno sa ukrajinskim stručnjacima proučava scenarije za obezbeđivanje snabdevanja Ukrajine gasom.

Blisko ćemo sarađivati sa Kijevom i povećavati mogućnosti za izvoz sirovina iz država članica EU “, rekao je von der Leien.

Izjava Von der Leiena data je u Kijevu, gde su vođeni pregovori između Ukrajine i Evropske unije.

Pozadina samita bili su ukrajinski zahtevi da se Rusija kazni, zbog upotrebe gasa, kao energetskog oružja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenskii dao je rutinsku izjavu da Kijev treba da održi tranzit gasa, kako ne bi budžetu oduzeo 2 milijarde dolara prihoda od transporta gasa godišnje ali je u stvarnosti profit Ukrajine pao na 1,2 milijarde dolara.

Upravo ovoliko ugovor o transportu gasa iz 2019. obećava Kijevu u naredne tri godine.

Nakon pokretanja Severnog toka 2, ruski izvoz gasa neće premašiti 110 miliona kubnih metara gasa dnevno predviđenog ugovorom (40 milijardi kubnih metara gasa godišnje).

Glavni gasni problem u Ukrajini nije prihod, već rad energetskog sistema.

Ako Ukrajinci izgube tranzit, a njihova cev ostane suva, tada će mnogi regioni zemlje izgubiti pristup gasu ali o tome ne govore ni Zelenski, ni drugi ukrajinski političari.

Međutim, događaji u jesen 2021. godine dozvoljavaju, kako gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko voli da kaže, „da gledaju u budućnost“ ukrajinskog energetskog sektora.

Odsustvo sporazuma o snabdevanju gasom sa Gazpromom dovelo je do povećanja cena sirovina na domaćem tržištu na 1.500 dolara za hiljadu kubnih metara, što je posledica “trenutnog ugovora” o otkupu sirovina, koje su tranzitne preko Ukrajine.

Za vreme Petra Porošenka, Ukrajina je primenila norme Trećeg energetskog paketa, a na zahtev MMF -a liberalizovala je domaće tržište gasa, što je dovelo do činjenice, da su tarife za gas za krajnje potrošače na proleće porasle 14 puta u odnosu na 2014. godinu.

Ukrajina proizvodi 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a uvozi 12 milijardi kubnih metara ali se sirovine u zemlji prodaju po svetskim cenama.

Zbog toga su se ukrajinske bolnice, škole, vrtići, vojne jedinice i druge budžetske institucije suočile sa gasnom krizom.

Tarife za njih porasle su na 35–45 grivna po kubnom metru sa zvanično fiksnim troškovima sirovina na 13,6 grivna ali Naftogaz Trading, koji je trebao da isporučuje sirovine po takvoj ceni, odbio je učešće na tenderu.

Što se tiče evropskih vlasti, nejasno je kako mogu pomoći Ukrajini, s obzirom na nestašicu sirovina u Evropi, skladišta osušenog gasa i odsustvo fizičkog reversa iz Slovačke, ovde se razgovaralo o kupovini ruskih sirovina iz ukrajinske GTS.

Evropa nema rezerve gasa

„U Evropi postoji nedostatak gasa, pa nije iznenađujuće što se Ukrajina suočava sa problemima gasa.

Veliko je pitanje da li će EU moći da ispuni svoje obaveze i da Kijevu obezbedi dodatne količine sirovina “, zaključio je Perov.

EU nema rezerve gasa, a cena sirovina na holandskoj berzi TTF u 14:45 po moskovskom vremenu 12. oktobra 2021. godine iznosi 86,04 evra po MVh (1.027 dolara za hiljadu kubnih metara), što je izuzetno visoko čak i za evropske potrošače.

„Ne tako davno pojavile su se informacije o spremnosti Ruske Federacije da isporučuje više gasa i zaustavi krizu, kojoj smo danas svedoci na evropskom energetskom tržištu.

Sasvim je moguće da će dodatni ruski gas, koji će doći u EU biti preusmeren u Ukrajinu radi rešavanja njenih problema sa gasom “, kaže Perov.

Moguće lansiranje Severnog toka 2 pomoći će Ukrajini.

Ako Ruska Federacija zahvaljujući ovome, poveća isporuke gasa, onda će evropske kompanije moći da preprodaju Kijevu više gasa iz količina, koje prolaze kroz Ukrajinu.

Cena gasa će i dalje biti visoka: Ukrajinci su izabrali trenutne cene, koje su mnogo promenljivije od kotacija za dugoročne ugovore, što je naštetilo svim potrošačima ovom vrstom snabdevanja.

„Nedostatak dugoročnih ugovora doveo je do trenutne situacije.

Ukrajina je uzela gas iz Evrope, a danas su Evropljani ostali bez sirovina i to je odmah pogodilo Ukrajince bez jasnog rešenja problema “, rezimira Perov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …