Bajden molio Angelu Merkel, da utiče na Rusiju, da zadrži trasu gasa kroz Ukrajinu!

Nemačka se obavezala i da utiče na Moskvu da sporazum o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu, koji ističe 2024. godine, produži najmanje na deset narednih godina.

Berlin i Vašington su se konačno nagodili povodom gasovoda Severni tok-2 koji spaja baltičke obale Nemačke i Rusije.

Amerikanci su odustali od pretnji sankcijama nemačkim učesnicima u projektu, a Berlin se obavezao da će preduzimati `potrebne mere` da spreči Moskvu daisporuke gasa koristi „kao energetsko oružje protiv Ukrajine“.

„Mere“ – kako je prenela američka novinska agencija Bloomberg – mogu uključivati i nemačke sankcije protiv ruskog izvoza energije.

Nemačka se obavezala i da će postepeno povećati ulaganja u ukrajinski `zeleni fond` do milijardu dolara kako bi Kijevu pomogla prelazak na čistu energiju.

Berlin će takođe realizovati energetske projekte sa Kijevom, u koje će uložiti oko 70 miliona dolara.

Nemačka se obavezala i da utiče na Moskvu da sporazum o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu, koji ističe 2024. godine, produži najmanje na deset narednih godina.

Sve je ovo Angela Merkel minulih dana u Vašingtonu dogovorila sa Džoom Bajdenom.

Ali, iako se to na prvi pogled ne uočava – Severni tok-2 je samo deo šireg nemačko-američkog „klimatsko-energetskog partnerstva“.

Za Nemačku je ruski gas od izuzetne važnosti u narednih 20 godina koje će biti prelaz na „zelenu energetiku“.

Zato je bos Nord Stream 2 AG Matijas Varnig izjavio: da će najduže do 2030. sa ruskim gasom početi da stiže i ruski vodonik, a da će kasnije tim cevovodom teći samo vodonik.

Fakti

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …