Ruski infektolog predvideo, kraj pandemije COVID-19…

Pandemija korona virusa trajaće još najmanje godinu dana; o mogućnosti povratka na normalan način života, moći će se govoriti tek nakon utvrđivanja stepena mutacije virusa.

Ovo je rekao lekar infektolog, glavni lekar medicinskog centra Leader-Medicine Evgenij Timakov, prenosi RIA Novosti.

„Trajaće najmanje godinu dana“, rekao je Timakov, odgovarajući na pitanje, koliko bi još mogla da traje pandemija.

On je objasnio da će se o povratku na uobičajeni način života moći govoriti nakon analize prolećnih stopa incidencije, kada bude jasno kako se korona virus prilagođavao i kako se menja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako je za TASS pojasnio osnivač i generalni direktor Naučnog centra za molekularno-genetička istraživanja pri DNKOM-u Andrej Isajev, virus korona može da mutira nepredvidivo, a imunitet stečen, uključujući i vakcinacijom, može biti irelevantan u odnosu na nove sojeve.

„Za sada ne možemo reći, da li će novi sojevi biti manje ili više patogeni.

Istorija je videla razvoj događaja po oba scenarija.

Za sada možemo izvući jedan zaključak: priča sa kovidom neće se završiti ni 2021. ni 2022. godine“, rekao je stručnjak.

Takođe je napomenuo da bi kampanja vakcinacije protiv korona virusa u Rusiji, mogla biti završena do zime ove godine, jer bi do tada stanovništvo moglo da formira neophodan nivo, imuniteta stada.

Ranije je glavni lekar bolnice u Kommunarki Denis Procenko priznao početak četvrtog talasa COVID-19 krajem septembra – početkom oktobra, uključujući i zbog sezonske epidemije gripa i SARS-a.

Koincidencija određenih faktora – sezone, povratka sa raspusta i početka školske godine – može stvoriti preduslove za zatezanje ove situacije krajem septembra – početkom oktobra”, rekao je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Veče za pamćenje! Novak Đoković ponovo sportista godine! – VIDEO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je “Laureus” najveće sportsko priznanje koje se dodeljuje najboljem sportisti godine. …