Vesli Kalp zabrinut: Američka mornarica već nekoliko nedelja, ne može da pronađe podmornicu ruske mornarice, u Atlantiku!

Američka mornarica već nekoliko nedelja ne može da locira rusku podmornicu klase Jasen. Ovu informaciju je podelio američki analitičar Vesli Kalp.

Podmornice klase Jasen i Jasen-M su među najnaprednijim podmornicama u ruskoj mornarici.

U svetskoj vojnoj zajednici poznati su kao neverovatno tihi brodovi, čije je manevre izuzetno teško pratiti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema Vesliju Kalpu, podmornice ruske flote su toliko nečujne, da je američka mornarica jednom provela nekoliko nedelja u potrazi, za “pepelom”.

Ovo prenosi publikacija 19FortiFive.

„Eš-M je ruska podmornica, od koje se američka mornarica znoji“, rekao je Vesli Kalp.

Američki stručnjak je naveo da su podmornice projekta Jasen-M prilično velike podmornice, njihov deplasman je 13.800 tona, a dužina od pramca do krme je 393 stope (oko 120 m).

Podmornice imaju prilično impresivan arsenal.

Oni su u stanju da nose kombinaciju krstarećih raketa Kalibar, protivbrodskih raketa Oniks ili Cirkon i torpeda.

Zahvaljujući upotrebi savremenog reaktora KTP-6, podmornice mogu da rade autonomno 100 dana, nečujno putujući u vodama Svetskog okeana brzinom od 28 čvorova.

Do danas je izgrađeno nekoliko podmornica klase Jasen i Jasen-M.

Prvi od njih – “Severodvinsk” – porinut je 2010.

Kako je primetio Vesli Kalp, američka mornarica ima izuzetnu istoriju sa ovom podmornicom, nakon čega su mrzele takve podmornice.

„Zašto američka mornarica mrzi Jasen-M?“ pita Vesli Kalp.

Predstavnici rukovodstva Ratne mornarice SAD odavno su izrazili zabrinutost, zbog borbenih mogućnosti ruskih brodova tipa „Eš“ i „Eš-M“.

Oni su zabrinuti, zbog sposobnosti podmornica ruske mornarice, da se neprimećeno kreću preko Atlantika i tako ugroze američku obalu.

Zapadna vojska je imala priliku da uvežbava funkcionalnost ovih podmornica.

Kako je priznao bivši komandant Ratne mornarice SAD u Evropi i Africi admiral Džejms Fogo, američka flota nekoliko nedelja, nije mogla da otkrije ruski brod Severodvinsk, koji je izbegao otkrivanje u Atlantiku.

„Admiral Džejms Fogo je izrazio zabrinutost, zbog tihe operacije Severodvinska koja je, prema zvaničniku Pentagona, omogućila podmornici da izbegne otkrivanje, od strane SAD, nekoliko nedelja“, rekao je ekspert.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …