NADVIJAJU SE CRNI OBLACI NAD BOSNOM: Rusija će vetom oterati EUFOR iz BiH, zbog Šmita!

Visoki predstavnik je upozorio i na mogućnost sukoba između policijskih agencija BiH i policije Republike Srpske.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit upozorio u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je zemlja u direktnoj opasnosti od raspada.

Takođe, ocenio je i da postoji “veoma realna” mogućnost povratka sukoba.

Kako prenosi Gardijan, navodeći da je imao uvid u dokument, Šmit će predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga ako “srpski separatisti” ostvare pretnju da će se povući iz Oružanih snaga i stvoriti svoju vojsku.

Šmit će, kako se navodi, u svom prvom izveštaju UN od stupanja na dužnost u augustu upozoriti da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom periodu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Komentarišući najave srpskog člana Predsedništva BiH da će RS formirati svoju vojsku, Šmit je ocenio da je reč o pretnjama koje su, kako je naveo, “jednake secesiji bez njenog proglašenja”.

Šmit je u izveštaju koji je u petak poslao u sedište UN naveo da Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, već i da, ako međunarodna zajednica na njih ne odgovori, mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik je upozorio i na mogućnost sukoba između policijskih agencija BiH i policije Republike Srpske.

“Ako se Oružane snage BiH pocepaju na dve ili više armija, potrebna je ponovna procena nivoa medjunarodnog vojnog prisustva”, smatra Šmit.

Takođe je upozorio da su izgledi za dalje podele i sukobe vrlo realni i da bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije.

Ali….

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

S druge strane, deo sarajevskih medija piše da je ponovo odložena sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj bi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit trebalo da podnese svoj prvi izveštaj o stanju u ovoj zemlji, ali zvaničnih informacija o odlaganju sednice za sutra, najkasnije do 5. novembra nema.

Mediji, naime, prenose informaciju koju je na svom profilu na Fejsbuku objavio novinar poreklom iz BiH sa adresom u Njujorku Erol Avdović.

Avdović tvrdi da je sednica SBUN pomerena za sutra, ali ne dalje od 5. novembra, kada, kako navodi, ističe mandat snagama EUFOR-a.

Avdović u svom postu tvrdi da se u Ujedinjenim nacijama navodno “vodi rovovska borba” kako se suprotstaviti ruskoj koncepciji da spase, kako kaže, “soldata Milorada (Dodik)”.

“Scenario je izgledao veoma jednostavan: Ostaviti ovako (slab) EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimizirati ovog visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini“, naveo je Avdović.

Tvrdi i da su Rusi u Savetu bezbednosti UN navodno zapretili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a, ako se u Savetu obrati Kristijan Šmit.

Osim Šmitovog redovnog kvartalnog izveštaja o situaciji u BiH, SB UN, prema ranijim najavama, treba da razmatra i produženje mandata Misiji EUFOR u BiH.

I nemački mediji pomenuli Ruse

Kako tvrdi nemačka agencija DPA, Rusija je zapretila da će, kao članica SB UN, uložiti veto na obnavljanje mandata mirovnoj misiji EUFOR-a u BiH zbog imenovanja Šmita.

U tekstu koji je preneo portal Index.hr, podseća se da EUFOR, vojne snage pod vođstvom EU, nadgleda implementaciju vojnog dela Dejtonskog sporazuma.

DPA navodi da je glasanje o produženju mandata EUFOR-u trebalo da se održi u Savetu bezbednosti danas, ali da je odloženo za sredu po podne.

EUFOR će, navodi se, za koji dan postati strana vojna sila na teritoriji BiH bez jasnog statusa, ukoliko mu Savet bezbednosti UN ne produži mandat.

Saglasnost Saveta EU za spoljne poslove ne znači ništa bez odluke sa Ist Rivera. Imenovanje Kristijana Šmita dovelo je do usložnjavanja odnosa BiH i pet stalnih članica Saveta bezbednosti sa pravom veta.

B92/Tanjug/Index.hr

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …