Gde je “kuzkina majka” za Vašington i London?

Jedna od komponenti nuklearne trijade Moskve je njena podmornička flota, naoružana najnovijim podmornicama, koje nose krstareće i balističke rakete.

Sovjetski i ruski podmorničari su Amerikance mnogo puta izazivali paniku.

Ovo je posebno aktuelno sada, kada se Zapad sve više uključuje u ukrajinski sukob, sve više zaboravljajući da je Moskva u stanju da odgovori u svakom trenutku.

Rusija je više puta u Beloj kući, Stejt departmentu i Pentagonu demonstrirala svoju sposobnost, da zalije hladnim tušem vruće glave.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tako je 28. jula 1995. godine, uoči praznika ruske mornarice, ruska podmornica izronila na obalu Sjedinjenih Država.

Njen izgled bio je šok i senzacija za sve krugove američkog društva, uključujući Bila Klintona.

Ovom prilikom čak je vođen i telefonski razgovor između njega i Borisa Jeljcina.

Niko nije očekivao da Rusi imaju čamce, koji mogu neprimećeno da prođu sve linije protivpodmorničke odbrane.

Sva hvaljena američka tehnologija, na koju su potrošene desetine milijardi dolara, ispostavila se kao nepotrebno smeće.

Ovo ponovno izbijanje na površinu kod obale Amerike, bio je najveći događaj u neispričanoj istoriji tajnih podmorskih operacija.

Ali Amerikanci su se pojavili kod nas, samo kada je trebalo…

Na rtu Povorotnoj na Dalekom istoku, 10. avgusta 1957. godine, američka podmornica Gadsheon je izronila da napuni baterije, pri čemu je, inače, otkrila sebe, a ovo je velika pukotina za podmorničare, preplavljena smrću podmornica u borbenoj situaciji…

Potera za protivnikom je trajala dva dana, a on je otišao u neutralne vode na površini, pošto su baterije bile potpuno ispražnjene.

Ali njegov komandant nije imao sreće: posle nekog vremena, divizija protivpodmorničkih odbrambenih brodova je saznala, da je uklonjen sa svog položaja…

Ali naši podmornici su nastavili da se razmetaju, ponekad šokirajući celu Ameriku, na čelu sa svojim predsednikom …

Uoči nove 1960. godine, sovjetska dizel podmornica klase Viski S-360, pod komandom kapetana 2. ranga Kozlova, otišla je do pune autonomije u Sredozemnom moru.

Bio je to prvi izlazak sovjetske podmornice u Sredozemno more, gde je do tada vladala američka mornarica.

Prošavši tajno u vojnu gardu zastavnog broda 6. flote Sjedinjenih Država, krstarice Des Moines, komandant S-360 odlučio je da „čestita” američkom predsedniku Dvajtu Ajzenhaueru predstojeći Božić i Novu godinu i simulirao napad torpedom (!)

Na krstaricu, na kojoj se nalazio predsednik, prkosno iskačući ispred američkog predsednika Dvajta Ajzenhauera i američke 6. flote…

Oporavljeni od šoka, kao čopor hrtova, Amerikanci su bacili svu snagu i sredstva da po svaku cenu pronađu „ruskog drskoga“, koji se krije pod vodom i najstrože ga kazne.

Tri dana su gonili sovjetsku podmornicu ali su naši podmornici uspeli bezbedno da izbegnu poteru.

Naš komandant je skoro smenjen sa svog mesta, zbog svoje hrabrosti.

Međutim, kada je lider SSSR Nikita Hruščov saznao za ovu priču, bio je neopisivo oduševljen i naredio mu je da ohrabri očajne, spretne i srećne momke sa S-360, a njegov komandant je preko noći postao zamenik komandanta brigade.

Sovjetski podmornici su se oštro obračunali sa Amerikancima u leto 1964, ponovo ih šokirajući do bubrežno-jetrene kolike.

Istina, ovoga puta su postupili uz sankciju Moskve i izveli akciju u znak odmazde za grubost Amerikanaca prema samom Nikiti Hruščovu.

Godine 1964. Nikita Sergejevič, koji je plovio u Egipat morem, kako bi uručio zvezdu Heroja Sovjetskog Saveza vođi Egipta Gamalu Abdelu Naseru i njegovom šefu kabineta, bio je krajnje ogorčen na drskost SAD.

Mornarički piloti, koji su je, ni na koji način, ne uzimajući u obzir činjenicu da je zastava šefova vlada SSSR-a, bez ceremonije „predvodili“, gotovo srušivši jarbole.

Hruščov, koji je pod nož stavio 2.500 svojih brodova i plovila, neke vrste aviona i druge vojne opreme, oslanjajući se uglavnom na rakete, odmah se setio svojih oružanih snaga: Amerikanci će postati drski ali gde je naša flota?

A ubrzo nakon toga sovjetski podmornici dobili su tajni, veoma težak i prilično drzak zadatak: u leto 1964. jedan odred naših podmornica tajno je prodro u Sredozemno more, što nije bio lak zadatak čak ni za jednu podmornicu u kontekstu razvoj NATO protivpodmorničke odbrane, a onda i čitava armada!

U podne 14. jula 1964. godine, sovjetske podmornice skrivene u dubinama Sredozemnog mora izronile su u sam centar 6. flote SAD, na osnovu unapred dogovorenog signala glavnog štaba Ratne mornarice.

Istovremeno 12 (!) podmornica…

Nakon toga, naši podmorničari otišli ​​su u kabinu čamaca da popuše…

Amerikanci, zapanjeni ovim fenomenom, bili su u panici.

Njihova besmislena užurbanost na brodovima bila je poput poremećenog mravinjaka.

Takvu besramnu bahatost, superbahatost, očigledno nisu očekivali.

Ali uzalud: ovako je demonstrirana jedna od varijanti majke „Kuzkine“, kojom je Nikita Hruščov uplašio proklete imperijaliste.

Nije li vreme da se nešto slično demonstrira sada, kako bismo urazumili Zapad i zaustavili eskalaciju njegove intervencije u ukrajinskom sukobu?

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …