Putin nudi Merkelovoj plan za rešavanje migrantske krize na beloruskoj granici!

EU bi trebalo da obnovi kontakt sa Minskom, kako bi se rešio migrantski sukob na belorusko-poljskoj granici, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u četvrtak, dok su telefonom razgovarali o krizi.

Putin je insistirao da blok treba da radi u skladu sa „međunarodnim humanitarnim pravom“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo je drugi put, da su ruski predsednik i odlazeća nemačka kancelarka direktno komunicirali, u poslednja dva dana.

U poslednjoj razmeni, Putin je opisao situaciju na spoljnoj granici EU kao „akutnu migracionu krizu“ i pozvao blok, da obnovi odnose sa Minskom „kako bi rešio problem“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

Brisel je prekinuo veze sa Belorusijom nakon prošlogodišnjih kontroverznih predsedničkih izbora, a članovi bloka slavili su bivšu kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku.

Kriza je dospela na naslovne strane u avgustu ove godine, kada su stotine izbeglica – koje dolaze uglavnom iz zemalja poput Iraka, Sirije, Irana i Avganistana – pokušale da pređu sa beloruske teritorije u Poljsku, državu članicu EU.

Situacija je došla do vrhunca u oktobru, a čak 4.000 potencijalnih tražilaca azila trenutno pokušava da silom pređe granicu, dok se navodno očekuje da će hiljade novih, stići na granicu.

EU optužuje Belorusiju da je naoružana izbeglicama u sukobu sa Zapadom, a poljski premijer je to čak nazvao „hibridnim ratom“, koji vodi Minsk.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Belorusija, zauzvrat, insistira da više nema resurse da efikasno upravlja tokovima migranata zbog sveobuhvatnih sankcija, koje je EU uvela toj zemlji.

Amnesti internešenel i neke druge humanitarne grupe optužile su Varšavu za uskraćivanje osnovnih ljudskih prava zarobljenim ljudima i za kršenje zakona EU o migracijama.

Nepoznati broj izbeglica, među kojima su deca i trudnice, nedeljama žive u šatorima bez tekuće vode, na temperaturama ispod nule.

Do danas je najmanje 10 ljudi izgubilo život na ili u blizini poljsko-beloruske granice.

Dvojica šefova država su se dotakli i najnovije eskalacije u istočnoj Ukrajini, pri čemu je Putin ukazao na „destruktivnu politiku” Kijeva.

Ruski predsednik je dodao da Ukrajina „sve više računa na upotrebu svoje vojne sile, uključujući borbene bespilotne letelice, koje su izričito zabranjene Minskim mirovnim sporazumom“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …