BIL GEJTS PRIZNAO DEBAKL SA VAKCINAMA!

U razgovoru za Polisi eksčejndž otkrio je da nije zadovoljan vakcinama kojima trenutno raspolažemo.

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta koji je, prema Voksu, donirao više od 500 miliona dolara suzbijanju pandemije, nedavno je izjavio da je od imunizacije očekivao više.

– Pandemija kovida 19 koštala je svetsku ekonomiju trilione dolara.

Ako bi međunarodna zajednica uložila čak i delić tog novca u stvari poput nadzora bolesti, proizvodnje vakcina i boljih lekova, to bi smanjilo šanse za još jednu, sličnu pandemiju, izjavio je Bil Gejts za Tajm.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

– Pre pandemije kovida nismo obraćali pažnju na pripremljenost i imali smo sreće da su neki od alata, kao što su mRNA vakcine, funkcionisali, rekao je, dodavši da se ne možemo osloniti na „takvu sreću“ sledeći put.

U razgovoru za Polisi eksčejndž otkrio je da nije zadovoljan vakcinama kojima trenutno raspolažemo.

– Znate, nismo imali vakcine koje blokiraju prenos. Imamo vakcine koje vam pomažu da budete zdraviji, ali one su samo malo umanjile prenos. Potreban nam je nov način proizvodnje vakcine, rekao je on.

Gejts je takođe govorio o spremnosti za pandemiju u govoru na godišnjem sastanku velikih izazova, održanom osmog novembra.

Ovaj događaj posvećen je pronalaženju rešenja za velike probleme u globalnom zdravlju i razvoju.

U svom govoru pozvao je na istraživanje lekova i vakcina koje mogu da ciljaju više bolesti, kao što su vakcine koje su termostabilne i dugotrajnije od trenutnih protiv kovida, kao i vakcine koje bi u jednoj dozi mogle da daju isti efekat koje sada daju vakcine koje se primaju u više doza.

Gejts je takođe tvrdio da zemlje treba da ulažu u nadzor bolesti i proizvodnju vakcina, posebno u regionima u kojima nedostaje trenutna infrastruktura, prenosi Tajms.

Prema njegovom mišljenju, ono što treba da se uradi bolje sledećeg puta je nadzorni deo, te je potrebno da postoji namenski tim za spremnost za pandemiju, koji bi se sastojao od nekoliko hiljada ljudi, jer bismo tako bili spremni za narednu pandemiju.

Svetska naučna zajednica i kompanije zasad nisu odgovorili na ovakav kritički stav, a kada je reč o vakcinama predstavnici giganata koje ih proizvode, navodili su da su u toku istraživanja za modifikovana cepiva koja bi obuhvatile pre svega odgovor na delta soj korone, o čemu je Danas nedavno pisao.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je samo upozorila da bi u narednoj godini moglo da dođe do nestašice špriceva za imunizaciju protiv kovida 19.

– Nacionalne zdravstvene vlasti bi trebalo da planiraju svoje potrebe unapred, kako bi se izbeglo gomilanje, panična kupovina i slične situacije koje smo viđali na početku pandemije sa nedostatkom lične zaštitne opreme, rekla je ekspertkinja SZO Liza Hedman.

Nedavno je SZO rekla i da je za sprovođenje programa vakcinacije u siromašnim državama potrebno 23,4 milijarde dolara u narednih godinu dana.

Početkom novembra SZO je napravila novu strategiju protiv kovida, koja izsikuje da više od 70 odsto svetske populacije bude vakcinisano protiv kovida do sredine 2022. godine.

Cilj je značajno povećati imunitet stanovništva na globalnom nivou kako bi se ljudi svuda zaštitili od bolesti i kako bi se zaštitio zdravstveni sistem.

Ova strategija ima za cilj da prvo zaštiti zdravstvene radnike, stariju populaciju i visokorizične pojedince, zatim sve odrasle, nakon koih slede adolescenti.

Danas

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …