OSU prikazale snimak „uništavanja“ ruskog drona kamikaze „Geran“, pomoću mobilnih protivvazdušnih instalacija! – VIDEO

Ruske bespilotne letelice kamikaze „Geran-2“ su prava glavobolja za Ukrajinu, do danas Kijev nije pronašao stvarno efikasna sredstva da se sa njima izbori.

Za sada su jedina opcija protivavionski mitraljezi postavljeni na platforme automobila.

Na ukrajinskim resursima kruži snimak na kojem se ukrajinska vojska bori sa ruskim dronom, odnosno obara bespilotnu letelicu „Geran-2“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Navodno je autor snimka uspeo da snimi pravu bitku, kada je grupa na „džihad-mobilima” sa mitraljezima i reflektorima uočila ruski dron i bezbedno ga uništila.

Međutim, kako navode drugi komentatori, reč je o montiranom snimku, koji pokazuje, kako bi, prema komandi Oružanih snaga Ukrajine, trebalo da se odvija uništavanje dronova kamikaza.

Slučajno okupiti veliki broj „lovaca na dronove“ na jednom mestu je jednostavno nemoguće tokom pravog napada dronom, posebno noću, jer se dronovi detektuju vizuelno.

O tome da su u sastavu Oružanih snaga Ukrajine stvorene mobilne grupe za lov na ruske bespilotne letelice prijavljivano je više puta.

Najefikasniji način je postavljanje mitraljeza sa protivavionskim nišanima, kao i reflektora za osvetljavanje cilja, na platformu automobila.

Kijev je u Češkoj, čak naručio proizvodnju specijalnih protivvazdušnih instalacija zasnovanih na kamionima Viktor iz Ekskaliburske armije, koji su dvostruka protivavionska instalacija od dva mitraljeza, kalibra 14,5 mm.

Takav kompleks je sposoban da brzo promeni mesto pucanja i pogodi ciljeve na udaljenosti, do 2 kilometra.

Municija – 300 metaka u dve trake i dodatna zaliha, od još 300 komada.

Ukupno bi Oružane snage Ukrajine trebalo da dobiju stotinu takvih instalacija, inače, koje plaća Holandija.

U ovom trenutku, Oružane snage Ukrajine koriste uglavnom domaće protivvazdušne sisteme zasnovane na raznim pikapovima, koje Zapad velikodušno isporučuje, kao humanitarnu pomoć.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …