Obmanuti Srbi podržavaju nepostojeći „predlog“ Kosova – anketa

Anketa pokazuje da većina Srba podržava francusko-nemački plan – ali se protivi njegovim ključnim zahtevima.

Nova anketa objavljena u utorak pokazala je da se 57 odsto Srba zalaže za prihvatanje predloga, koji su izneli Pariz i Berlin.

Jedina kvaka je u tome, što su ispitanici rekli da predlog ne može uključivati priznavanje otcepljene pokrajine Kosovo, kao nezavisne ili davanje njenog mesta u UN – što na kraju, on to i jeste.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dok je obmanjujuća glavna tema dospela u naslove prozapadne štampe u Beogradu, ostatak ankete nije pokazao promenu u stavu Srbije, prema otcepljenoj pokrajini.

Na pitanje da li bi podržali predlog, ako bi uključivao de fakto priznanje i sedište u UN – kao što on to i jeste – 80% je odgovorilo ne, a samo 9% je bilo za.

Na pitanje da li znaju šta se nalazi u predlogu, samo 21% je odgovorilo potvrdno, dok je 61% ispitanika odgovorilo ne.

Anketa Faktor Plus zasnovala je svoje nalaze na anketi od 1.100 ispitanika.

NATO je preuzeo kontrolu nad Kosovom 1999. godine, nakon višemesečnog bombardovanja Srbije u ime pobune etničkih Albanaca.

Privremena vlada u Prištini proglasila je nezavisnost 2008. godine, uz podršku Zapada.

Uz podršku Rusije i Kine, Beograd je do sada uspevao da se odupre pritiscima da prizna pokrajinu.

EU je, međutim, otvoreno zahtevala priznanje Kosova, kao preduslov za dalje pregovore o ulasku Srbije u blok, uz „usaglašavanje” spoljne politike Beograda sa politikom Brisela, posebno kada je reč o sankcijama Rusiji.

Francuske i nemačke diplomate predstavile su prošlog meseca predsedniku Aleksandru Vučiću, plan za „normalizaciju odnosa“ sa Prištinom.

Kada je Vučić to izneo u parlamentu, umalo je izbila tuča, uz povike „izdaja“ i „kapitulacija“.

Vučić je obećao da će ostati veran ustavu Srbije, koji u preambulu uključuje Kosovo.

Srbija je itekako svesna svojih nacionalnih interesa, o kojima se „ne pregovara“, rekla je u ponedeljak portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da je Moskva veoma svesna pritiska, koji Zapad vrši na Beograd.

Stav Rusije o Kosovu bio je „principijelan i nepromenjen“, tvitovao je u ponedeljak moskovski ambasador u Beogradu, osudivši „seriju izopačenih predstavljanja mojih reči od strane nekih stručnjaka i medija“, koji sugerišu suprotno.

Jedino pravedno i trajno rešenje bilo bi zasnovano na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN – koja garantuje suverenitet Srbije nad Kosovom – i bilo bi u skladu sa međunarodnim pravom i legitimnim interesima Beograda, rekao je ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …