Pukovnik Knutov: Rusija je sposobna da uništi celu eskadrilu F-35 bez ispaljivanja i jednog metka

Ruske sisteme za elektronsko ratovanje Murmansk-BN treba posmatrati kao jedno od glavnih sredstava za suzbijanje i uništavanje neprijateljskih aviona, projektila i satelita.

Ovo je izjavio vojni ekspert Jurij Knutov.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako napominje kineski informativni portal Sina Militari, ruski sistemi za elektronsko ratovanje „Murmansk-BN“, su načini da postanu prava noćna mora za američko ratno vazduhoplovstvo.

Konkretno, ovi kompleksi, postavljeni u Murmansku, na Krimu i u Kalinjingradskoj oblasti, mogli su da sruše sisteme najnaprednijih američkih lovaca, pete generacije F-35.

Kineski stručnjaci primećuju da sva elektronika u avionima jednostavno „umre“, čim dolete do instalacija na udaljenosti od 500 kilometara.

I u mnogim aspektima iz tog razloga, američka komanda je odlučila da odustane od upotrebe ovih lovaca na nebu, iznad Crnog mora.

Prema navodima autora Sina Militari-a, američki piloti F-35, koji su naišli na operaciju Murmansk-BN, žalili su se da su izgubili komunikaciju, a neki sistemi su potpuno prestali da rade, kada su leteli blizu ruskih granica.

Na primer, u leto ove godine grupa italijanskih lovaca F-35 bila je raspoređena u Estoniju ali nakon što su ove letelice bile izložene ruskoj opremi za elektronsko ratovanje, zemlje NATO-a su odbile, da svoje borbene avione pete generacije postave, tako blizu ruskih granica.

Prema pisanju novinara Sina Militari, kompleksi Murmansk-BN postali su ključno oružje Rusije.

Kako je vojni istoričar i direktor Muzeja protivvazdušne odbrane Rusije, pukovnik u penziji Jurij Knutov, primetio u svom intervjuu, danas je teško proveriti odakle su kineski novinari dobili takve informacije, koje u svakom pogledu treba zaštititi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ipak, verzija, koju su izneli autori Sina Militari-a je sasvim realna – sistemi za elektronsko ratovanje Murmansk-BN su zaista sposobni da onesposobe elektroniku, bilo kog američkog aviona.

„Sistem za elektronsko ratovanje Murmansk-BN ometa kontrolne signale sa radio stanica.

Odnosno, ovo je veza između aviona i aerodroma i veza između aviona i navigacionih satelita. I sve se to odmah gubi, zbog čega se ispostavlja da su avioni slepi.

Štaviše, efikasnost naših sistema je dokazana više puta. Prvo se to pokazalo na raznim vežbama.

Drugo, Murmansk je već raspoređen duž naših granica, što je pokazalo da postoji ozbiljan uticaj na sve avione NATO-a, a ne samo na F-35“, objašnjava ekspert.

Prema njegovim rečima, „Murmansk-BN“ je zapravo jedan od najmoćnijih kompleksa te vrste u celom svetu.

Njegov prosečan domet je hiljadu kilometara, međutim, pod određenim uslovima, kompleks može da pogodi elektroniku neprijatelja na udaljenosti od tri hiljade kilometara.

Možemo reći da je reč o sasvim realnom oružju neubojite prirode, koje ga, međutim, neće sprečiti da obori čitavu eskadrilu američkih lovaca F-35, bez ijednog ispaljenog metka.

Naša zemlja se fokusira upravo na stvaranje ove vrste naoružanja.

„NATO dobro zna za šta su naši kompleksi sposobni.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nedavno su se žalili na aktivnost ruskog sistema za elektronsko ratovanje duž granice sa Ukrajinom, a nisu to učinili uopšte, jer su bili zabrinuti zbog ukrajinske tehnologije.

Kompleks Murmansk je sposoban da neutrališe rad štabova i komandnih mesta vojske, kao i da presreće informacije sa njih.

Zato se plaše.

Generalno, uloga sistema elektronskog ratovanja raste i nastaviće da raste i dalje.

Oni će sigurno biti samo bolji.

I oslanjamo se na elektronsko ratovanje, kao jedno od glavnih sredstava za suzbijanje, ako ne i uništavanje, aviona, projektila, kao i izviđačkih i navigacionih satelita neprijatelja“, smatra Jurij Knutov.

Zato su, naglašava ekspert, kineski novinari potpuno u pravu u proceni efikasnosti kompleksa Murmansk-BN, što ih, međutim, ne sprečava da  pogreše, oko nečeg drugog.

Amerikanci zapravo ne šalju svoje lovce F-35 preko Crnog mora ali to ne rade iz straha od ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

„F-35 ne lete iznad Crnog mora iz drugih razloga.

Najpre se plaše da se, ne daj Bože, ne dogodi kakva nezgoda.

A onda će takav avion pasti i leći na dno. A onda ćemo to podići i proučiti.

Iako za nas ne postoji takva hitna potreba, jer smo to proučavali dugo vremena.

Na primer, u Siriji, pošto su F-35 u službi Izraela.

Odnosno, imamo priliku da se sretnemo sa ovim avionima, proučimo njihove karakteristike, kako zaista izgledaju na radarskom ekranu, kako funkcioniše njihova stelt tehnologija i tako dalje.

Dakle, nemamo ozbiljan problem u ovome“, rezimira Jurij Knutov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …