Huavej izbačen iz srca Evropske unije

Kompanije Oranž i Proksimus odabrale su Nokiju da pomogne u izgradnji 5G mreža u Belgiji.

Potez sledi nakon odluke da odustanu od Huaveja usled američkog pritiska da kinesku firmu isključe iz isporuke ključne telekomunikacione opreme.

Oni su među prvim komercijalnim operatorima u Evropi koji su Huavej izbacili iz mreža nove generacije i njihovi potezi su usledili nakon višemesečnog diplomatskog pritiska Vašingtona, koji tvrdi da bi Peking mogao da koristi opremu Huaveja za špijuniranje, piše Rojters, prenose Vijesti.

U belgijskoj prestonici Briselu nalaze se sedišta NATO, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, zbog čega to pitanje zadaje posebnu brigu američkim obaveštajnim agencijama, navodi Rojters.

“Belgija se sto odsto oslanja na kineske prodavce za svoje radio mreže, i ljudi koji rade u NATO-u i EU telefoniraju putem tih mreža”, kaže Džon Strand, nezavisni danski savetnik za telekomunikacije.

“Operatori šalju signal da je veoma važno imati pristup sigurnim mrežama”, dodao je.

SAD su pozdravile ulogu Oranža i Proksimusa, koji imaju sporazum o deljenju mreže.

“Ovo je najnoviji primer okončanja sporazuma sa Huavejom i dodatna potvrda ovog zamaha širom sveta ka poudadnim prodavcima”, rekao je Kit Kreč, američki podsekretar za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu u Stejt departmentu.

“Prihvatamo poštenu konkurenciju”

Huavej, najveći svetski snabdevač telekomunikacionom opremom, kategorično odbacuje američke optužbe i negoduje zbog poziva na odbijanje njihovih 5G ugovora.

Međutim, juče su iz te kompanije saopštili da prihvataju odluke Oranža i Proksimusa.

“Ovo je rezultat tendera koje su organizovali operatori kao i rezultat slobodnog tržišta”, rekao je portparol Huaveja.

“Prihvatamo poštenu konkurenciju, što je lanac snabdevanja raznovrsniji, time je i konkurentniji”, izjavio je portparol i dodao da Huavej već deceniju isporučuje opremu u Belgiju i da njihova posvećenost ostaje ista.

Dogovor o isporuci opreme za Oranž i Proksimus je podsticaj za Nokiju, koja se mučila da napravi pomak na 5G tržištu ranije ove godine, čak i dok je Huavej bio pod pritiskom.

Članice EU pojačavaju kontrolu nad takozvanim visokorizičnim prodavcima. Time se, kako navodi Rojters, upravljanje i tehnologija Huaveja izlažu kritičkom ispitivanju i najverovatnije će dovesti do toga da ga i drugi evropski operateri uklone sa svojih mreža.

Nokija i Erikson imaju najviše koristi od problema sa kojima se suočava Huavej.

Belgija nije jedina zemlja koja je odustala od korišćenja 5G opreme kineskog tehnološkog giganta. Britanija je u julu naredila kompanijama da opremu Huaveja stave van funkcije do 2027. godine. SAD i Australija su ranije zabranile svojim kompanijama da koriste opremu ove kompanije uz obrazloženje da predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost.

Dve najveće kanadske telekomunikacione firme udružile su se u junu sa Eriksonom i Nokijom da postave 5G mreže i istisnule Huavej iz tog projekta. Kanada je skoro dve godile proučavala da li da posao poveri Huaveju.

“U dosluhu sa državom”

Odbor za odbranu britanskog parlamenta saopštio je u četvrtak da je našao jasne dokaze da je Huavej u dosluhu sa kineskom državom i da će Britanija možda morati da ukloni njegovu opremu ranije nego što je planirano.

“Zapad mora pod hitno da pojača protivtežu kineskoj tehnološkoj dominaciji”, rekao je predsedavajući odbora Tobias Elvud.

“Ne smemo predati našu nacionalnu bezbednost zarad kratkoročnog tehnološkog napretka”.

Odbor nije detaljno opisao veze, ali je saopštio da je vidio jasne dokaze o dosluhu Huaveja sa “aparatom kineske Komunističke partije”.

Huavej je osporio kredibilitet izveštaja, rekavši da je zasnovan “na mišljenju, a ne na činjenicama”.

“Sigurni smo da će narod prozreti ove neosnovane optužbe i imati na umu šta je Huavej isporučio Britaniji u poslednjih 20 godina”, rekao je portparol kompanije.

Britanski ministri kažu da je Zapad zatečen usponom globalne dominacije Huaveja, koji je 1987. osnovao bivši inženjer Narodnooslobodilačke armije.

(Vijesti.me)

Check Also

Avdijevka – Minhen: Kako je gubitak strateški važnog grada, precrtao podršku Ukrajini u Evropi!

Desilo se da je Minhen od 16. do 18. februara bio domaćin ne jednostavne, već …