FILMOVI VIŠE NEĆE BITI ISTI: Kina gasi holivudsku dominaciju!

Kina je ušla u rat sa Holivudom: zahvaljujući kvotama i državnoj podršci, njen sopstveni bioskop je prvi put u zemlji postao lider u blagajnama, piše Mond.

Prema petogodišnjem planu, NR Kina bi trebalo da postane „najjača kinematografska sila“ i da svoje filmove predstavlja na najvećim svetskim festivalima, emitujući sliku „prijateljske, poverljive i poštovane države u inostranstvu“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Holivud, duša i fokus američke „meke moći“, već neko vreme je u suprotnosti sa interesima Pekinga za „sedmu umetnost“, kaže Mond.

2020. godine, kada su bioskopi širom sveta zatvoreni zbog pandemije COVID-19, kineska kineska kinematografija je po prvi put, dospela na vrh svetske blagajne.

Ako je u Americi prihod bio 2,3 milijarde dolara, u Kini je dostigao 3,1 milijardu dolara, dok je američko tržište smanjeno za 80 odsto, u odnosu na 2019, a kinesko – „samo” za 66,3 odsto.

Pored toga, Peking je sve odlučniji da smanji broj holivudskih filmova, koji se prikazuju u zemlji i da zadrži sopstveni bioskop, kako bi se borio protiv američkog uticaja.

Dakle, od kineske Nove godine 12. februara 2021., gledaoci su počeli masovno da se vraćaju u bioskope: prema rečima generalnog direktora američke analitičke kompanije Comscore, Erika Martija, tokom godine, honorari su skočili za 184%, a broj karata kupljeno – za 150%.

Međutim, američki studiji neće imati koristi od ovakvog povećanja posećenosti, jer je broj njihovih filmova u kineskim bioskopima sve manji.

„Samo pet američkih filmova je uvršteno u top 30 ove godine, a 2019. bilo ih je 11“, ističe Erik Marti.

Za Holivud, ovo je ogroman gubitak prihoda i već nekoliko godina se bezuspešno bori, da proširi kvotu za strane filmove na kineskom tržištu.

Peking neće da menja svoju odluku, a strani producenti su izuzetno zainteresovani da njihova slika zauzme, jedno od 34 mesta za celovečernja dela, čiji su lavovski deo, do sada zauzimali Amerikanci.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Strategija predsednika Si Đinpinga da transformiše Kinu u „modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu“ pokazuje, koliko Komunistička partija smatra „sedmu umetnost“, važnom.

Francuski list piše da petogodišnji plan predstavljen u novembru, ima za cilj da NRK do 2035. godine postane “snažna filmska sila”.

Među postavljenim zadacima je i predstavljanje kineskog filma na velikim festivalima, kao i puštanje 50 profitabilnih filmova u narednih pet godina, od kojih bi 10 trebalo da bude uspešnih i po blagajnama i po posećenosti.

Pri tome, napominje autor članka, Peking zaboravlja da mu žiri velikih festivala nije podređen, a priznanje publike ne može se postići dekretom.

Sa samo 34 filma koja će premašiti granicu od 100 miliona juana (13,8 miliona evra) na blagajnama 2021. godine, kineska filmska industrija suočava se sa ambicioznim izazovom.

Da bi to postigla, vlada je odlučila da otvori više bioskopa: do 2025. njihov broj će se povećati sa 77 hiljada, na 100 hiljada, uključujući i mala sela.

Za čelnike zemlje glavni je, sadržaj filmova, naglašava francuski list: nije slučajno što od 2018. godine ovaj sektor direktno kontroliše odeljenje za propagandu.

U Hong Kongu su vlasti od oktobra pojačale cenzuru bioskopa, a sada prekršiocu zakona o nacionalnoj bezbednosti, preti kazna, do tri godine zatvora.

Kina striktno primenjuje ograničenja na zabranjene glumce i reditelje, koji su na crnoj listi.

Dakle, da se Diznijevom filmu „Šang-Či i legenda o deset prstenova”, ne bi izdala dozvola za iznajmljivanje, na društvenim mrežama uspešno je „pronađen” intervju glavnog glumca Simu Liua, iz 2017. godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U njemu se prisetio, kako su njegovi roditelji živeli u Kini, gde su ljudi „umirali od gladi“, a takođe je nazvao Kinu „zemljom trećeg sveta“.

Si Đinping je još 2014. godine proglasio da je neophodno stvarati kvalitetna književna i kinematografska dela, „kako bi naučili ljude šta je ispravno, dobro i lepo, a šta lažno, loše i ružno, čemu vredi diviti se, a šta treba biti osuđen.”

Petogodišnji plan ide dalje i precizira da filmovi treba da “veličaju partiju, otadžbinu, ljude i heroje”, kao i “Bitku na rezervoaru Čosin”.

Čak i ako kompanije izdaju karte zaposlenima za takve filmove, a vlasnici bioskopa podignu cene, dodaje publikacija.

Odeljenje za propagandu NRK-a nastoji, da obezbedi, da kineska kinematografija prenese sliku „prijateljske, poverljive i poštovane zemlje u inostranstvu“ ali mnogi strani posmatrači to vide kao paradoks, zaključuje Le Mond.

Većina kineskih blokbastera svodi se na patriotske filmove ili komedije sa suzama – kao što su novine Huangkiu Shibao priznale u novembru: „Uticaj naše kinematografske kulture u svetu, još nije dovoljan“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Denver vs Lejkersi 10 : 0! – VIDEO

Centar Denvera Nikola Jokić izjavio je, posle pobede nad Lejkersima u drugom meču plej-ofa, da …