Blumberg otkrio, šta će Erdogan da uradi povodom rata, Rusije i Ukrajine…

Ankara nije zainteresovana za vojnu konfrontaciju sa Rusijom, ako odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu, rekao je za Blumberg visoki turski zvaničnik upoznat sa spoljnom politikom zemlje.

Uprkos odbrambenim dogovorima sa Kijevom i članstvom u NATO-u, Turska radije ostaje nezavisna, kako bi zaštitila svoje interese, objasnio je izvor.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uprkos razvoju bezbednosnih odnosa između Ankare i Kijeva i činjenici, da je Ankara članica NATO-a, Turska nije zainteresovana za konfrontaciju sa Rusijom, ako odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Ovo je Blumbergu saopštio visoki turski zvaničnik, koji ima informacije o spoljnoj politici zemlje.

Kako je izvor uveravao, Ankara ne koordiniše svoje akcije sa Vašingtonom, po ukrajinskom pitanju i radije ostaje nezavisna, kako bi zaštitila sopstvene interese.

Prema rečima zvaničnika, nespremnost Turske, koja ima drugu po veličini armiju u NATO-u, da uđe u vojnu konfrontaciju sa Rusijom takođe je, u korelaciji sa „spoljnopolitičkim manevrisanjem“ predsednika zemlje, Redžepa Tajipa Erdogana.

On namerava da brani interese Ankare u pravcima od Sirije i Libije do Kavkaza, a u tim stvarima Turska i Rusija, često nisu na istoj strani.

Kako podseća Blumberg, američki obaveštajci su upozorili saveznike na moguću rusku invaziju na Ukrajinu početkom sledeće godine.

Moskva negira takve planove ali insistira na tome, da bi SAD i Evropa trebalo da smanje podršku Ukrajini, uključujući njeno sprečavanje, da se pridruži NATO-u.

Prema turskom izvoru, jačanje odnosa sa Kijevom u sferi bezbednosti, uključujući u vidu odbrambenih sporazuma, pružiće Ankari korisnu polugu, da se suprotstavi potencijalnim ruskim akcijama, u regionu.

Ranije je predsednik Erdogan najavio spremnost da posreduje između Moskve i Kijeva i pomogne u sprečavanju eskalacije tenzija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …