Ako Putin krene na Ukrajinu, neće moći da ga spreče ni ukrajinska, ni američka vojska! Ovo je plan napada…

Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, moći će da stigne do Dnjepra za 3-4 dana, a to neće moći da spreče ni ukrajinska vojska, pa čak ni američke trupe u Evropi, kažu stručnjaci The National Interesta.

Dobra vest je, međutim, da Putin gotovo sigurno shvata, da će se napad završiti potpunim prekidom odnosa sa Zapadom i da će neokupirani delovi zapadne Ukrajine dugoročno postati baza NATO-a.

Stoga je sumnjivo, da bi ruskom predsedniku ova ideja bila privlačna.

Ideja da su Sjedinjene Države u nepovoljnijem položaju u konfrontaciji sa Rusijom, će većini Amerikanaca izgledati, preterano.

Američki BDP je višestruko veći od ruskog, američka vojska je veća i mnogo moćnija, ofanzivni sajber potencijal je bez premca, a zemlju podržava većina saveznika i vojnih partnera u Evropi i širom sveta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, prema The National Interestu, u praksi je sposobnost upotrebe sile u određenim okolnostima mnogo važnija od ukupne nacionalne moći.

Stoga će u eventualnoj konfrontaciji u Ukrajini uspeh biti sa Moskvom i to prilično brzo.

Kako napominju autori materijala, ako Rusija odluči da izvrši invaziju, verovatna ruska kampanja će pokušati, da teritoriju na jugoistoku Ukrajine pretvori u produžetak same Rusije.

Pošto će se bitka odvijati u neposrednoj blizini Rusije, komandanti na obe strane će biti dobro upoznati sa terenom, na kome će se boriti.

Ruske manevarske jedinice broje oko 100 bataljonskih taktičkih grupa.

Reč je o pojačanim oklopnim i motorizovanim pešadijskim bataljonima od 750 do 1000 vojnika plus artiljerija, snajperi i elementi podrške.

Ogromna većina ovih snaga stacionirana je na jugu Rusije i mogla bi da udari na zapad preko granice sa Ukrajinom, u više pravaca istovremeno, sa operativnim ciljevima južno od Kijeva, duž Dnjepra.

Otprilike 12 BTG-ova će se kretati na zapad duž obale Crnog mora ka Odesi, čije zauzimanje, će Ukrajinu lišiti izlaza na more.

Kopnene manevarske snage će raditi u sprezi sa gusto organizovanim izviđačkim elementima, povezanim sa moćnim udarnim formacijama.

Ukupna snaga može biti do 100 baterija raketne artiljerije, uključujući sisteme, kao što je BM-30 Smerč, koji se smatra vrhunskim nenuklearnim oružjem za masovno uništenje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Osim toga, ukrajinski aerodromi, operativni štabovi i materijalno-tehnička infrastruktura biće napadnuti mobilnim raketnim sistemima Iskander.

Ova visokoprecizna taktička balistička raketa dometa do 480 km sa nenuklearnim bojevim glavama nosi visokoeksplozivno fragmentaciono punjenje, prodornu podmuniciju i eksplozivne supstance gorivo-vazduh.

Integrisana protivvazdušna odbrana iz sistema S-400 i S-500 štitiće ruske udarne i manevarske formacije od ukrajinskih vazdušnih i raketnih napada na svim nivoima.

Zbog toga će svaka podzvučna platforma Ukrajine ili NATO-a sa ljudskom posadom ili bez posade, nisko leteća, bilo da se radi o konvencionalnom helikopteru, turboelisnom avionu ili tiltrotoru, biti izuzetno ranjiva na otkrivanje, poraz i uništenje.

Pod ovim uslovima, autori materijala pretpostavljaju da će ruske kopnene snage postići svoje operativne ciljeve na reci Dnjepar, za samo 72-96 sati.

Sposobnost Kijeva da izdrži ovu kampanju je veoma upitna.

Ukrajina je znatno inferiorna u odnosu na rusku vojsku po broju i naoružanju, pa će morati da pokuša da zadrži što više teritorije, istočno od Dnjepra i uspori rusku ofanzivu, u nadi da će njen zamah usporiti, a time i kupiti vreme zbog masovnog međunarodnog pritiska na Moskvu.

Kako napominju autori materijala, Bajdenova administracija ne razmatra mogućnost direktne vojne intervencije u slučaju invazije na Ukrajinu.

I ovo je ispravna odluka, pošto SAD imaju samo tri borbene brigade u Evropi, a dve su slabo naoružane zastarelom opremom, pa neće moći da se odupru Rusiji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Naravno, Amerika bi mogla da koristi napredne borbene avione u Ukrajini, ali će se suočiti sa naprednim ruskim sistemima protivvazdušne odbrane i ogromnim mogućnostima elektronskog suzbijanja.

Prema tome, američka nadmoć u vazduhu – okosnica američkih vojnih operacija protiv manjih sila od kraja Hladnog rata – neće biti obezbeđena u Ukrajini.

Međutim, zaključuje National Interest, dobra vest je da Putin gotovo sigurno shvata da će se invazija na Ukrajinu završiti potpunim prekidom odnosa sa Zapadom, što će rezultirati time da će Rusija postati mlađi partner Kine i postati zavisna.

Štaviše, ruski predsednik svakako razume da će se ruske trupe suočiti sa gerilskim otporom na ukrajinskoj teritoriji i da će neokupirani delovi zapadne Ukrajine dugoročno postati baza američkih i NATO snaga.

„Sumnjivo je da su mu ove perspektive bile privlačne.

Vladimir Putin bi sigurno više voleo drugi način da podriva savez SAD i Ukrajine, ako Bajden smatra da je pregovaranje prikladno.

Ali ako Vašington odbije da prizna rusku „crvenu liniju“, onda će Putin biti sasvim spreman da se bori – a SAD malo mogu učiniti da ga zaustave“, zaključuju autori članka.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …